Μαθήματα πολιτισμού και δυναμισμού!

Έχουμε πει ότι στο elenifourli.com υποστηρίζουμε το δυναμισμό των γυναικών σε μια κοινωνία που το γυναικείο φύλο υστερεί σε πολιτική, εργασιακή, οικονομική και γενικά κοσμική εξουσία εναντι του ανδρικού.. Αν και στην πόλη μας ο πρώτος δημότης είναι γυναίκα.. αυτό αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι οι άνδρες έχουν τα κουμάντα..

Δύσκολα βλέπουμε ακόμα και σήμερα.. το 2021.. γυναίκες να ξεμυτίζουν και να στέκονται με δυναμισμό απέναντι σε μορφές εξουσίας.. Αυτό το κείμενο δεν έχει να κάνει με αυτά που γίνονται στον χώρο του θεάτρου και όχι μόνο.. τα φαινόμενα δηλαδή σεξουαλικής παρενόχλησης από άνδρες που εξουσιάζουν στον χώρο.. αλλά με μια άλλη διαφορετική περίπτωση..

Η εικονιζόμενη Eivor Evenrud η οποία είναι αρχηγός της επιτροπής πολιτισμού και παιδείας του δημοτικού συμβουλίου του Όσλο.. πρωτεύουσας της Νορβηγίας.. στάθηκε με δυναμισμό απέναντι στις απαιτήσεις του τουρκικού κράτους για μια επίμαχη αφίσα..

Συγκεκριμένα, στο Όσλο τοποθετήθηκε από τον περασμένο Νοέμβρη η πάνω αφίσα του Κούρδου καλλιτέχνη Gelawesh Waledkhani η οποία απεικονίζει έξι γυναικείες μορφές και τη φράση «Μια κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς απελευθέρωση των γυναικών», η οποία αποδίδεται στον ηγέτη των Κούρδων Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Το έργο καταδίκασε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας ότι υπηρετεί την προπαγάνδα του ΡΚΚ. Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία έγραψε επίσης ένα γράμμα σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, ισχυριζόμενος ότι η υποστήριξη του «Ζωγραφική» Rojava »είναι απειλή για την Τουρκία. Περιέλαβε σ’αυτό μερικές «όμορφα επιλεγμένες λέξεις» για την Πρόεδρο της επιτροπής Eivor Evenrud.

Οι αρχές της Νορβηγίας υπερασπίστηκαν την αφίσα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης παρά τις επίσημες πιέσεις.. παρά τις πιθανές αντιδράσεις φανατικών Τούρκων μουσουλμάνων που έχει η Νορβηγία.. και παρά τα ενδεχόμενες οικονομικές σχέσεις μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Η απάντηση της Eivor Evenrud στο twitter είναι ενδεικτική του δυναμισμού της αλλά και του πολιτιστικού της υποβάθρου! Η «αντιδήμαρχος» πολιτισμού είναι παράλληλα συγγραφέας, ηγέτης της ομάδας RØDT (Μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με θέματα κοινωνικά, εργασιακά, ισότητας των φύλων κτλ) και επί 10 χρόνια νηπιαγωγός..

Γεια σου Τουρκία!

Στη Νορβηγία πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και της δημοκρατίας. Οι πολιτικοί δεν μπορούν- και δεν θα- αλλάξουν ή αφαιρέσουν έναν πίνακα. Κοίτα και μάθε.

Χαιρετισμούς από τη μόνιμη επιτροπή πολιτιστικών υποθέσεων, Όσλο, Νορβηγία.

Η Eivor Evenrud πέραν της απάντησης στο twitter ξεκίνησε αγώνα υπεράσπισης του μηνύματος της αφίσας.. Να το γράψουμε άλλη μια φορά.. «Μια κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς απελευθέρωση των γυναικών». Μαθήματα πολιτισμού και δυναμισμού σε έναν κόσμο που επικρατούν οι ανισότητες..

Τέτοιου είδους μηνύματα θέλουμε να περνάμε και στο elenifourli.com όχι γιατί έχουμε στήσει τους άντρες απέναντι.. όχι τους άντρες.. αλλά κάθε μορφής επιβουλής της εξουσίας! Ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους.. τουλάχιστον ξεκινώντας από τη μικρή μας κοινωνία.. την πόλη μας.. τη χώρα μας.. ακόμα και το σπίτι μας!

Επιμέλεια: Ιωάννα

Φωτογραφίες: Από τα social της Eivor Evenrud

You May Also Like