Μέσα στον καταιγισμό «απόψεων», προσοχή μην τις μπερδέψουμε με «γνώσεις»

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Γιορτή της γυναίκας σήμερα, ωστόσο η επικαιρότητα δεν επιτρέπει εορτασμούς. Ακόμη γίνονται κηδείες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Υπάρχει κι ένα γενικό πανελλαδικό κάλεσμα για απεργία σήμερα, για ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες όλης της επικράτειας. Επομένως, η γιορτή της γυναίκας μπορεί να περιμένει, θεωρώ… Θα έχουμε ευκαιρίες το επόμενο διάστημα να αφιερώσουμε θέματα στη γυναίκα και μάλιστα εγώ έχω αρκετά στα σκαριά…

Καθώς έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις η τραγωδία των Τεμπών και δικαίως, κάθε μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία, νέες προεκτάσεις και ακούγονται πολλά, μα πάρα πολλά. Ανάμεσα στις εκατομμύρια απόψεις, στις εκατοντάδες εκπομπές και ρεπορτάζ, στους χιλιάδες αρμόδιους και αναρμόδιους που μιλούν διαρκώς δημόσια για το θέμα, όπως και στα sites, στα blogs, κλπ (δεν μας εξαιρώ φυσικά), ακούμε αναπόφευκτα και ανακρίβειες.

Είμαστε αντιμέτωποι με καταιγισμό πληροφοριών, ανακοινώσεων, αναρτήσεων. Πρέπει να προσέχουμε αγαπητοί φίλοι. Να προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε το μανδύα που σκεπάζει την κάθε άποψη. Άλλες φορές είναι ο λαϊκισμός, άλλες ο μηδενισμός, άλλες η κομματική – πολιτική χροιά, άλλες ο αποπροσανατολισμός, άλλες φορές το «ξέπλυμα» των μεν και των δε. Δυστυχώς, λίγες φορές ο μανδύας αυτός είναι η ενημέρωση.

Όλοι δικαιούνται να έχουν άποψη και να την εκφράζουν ελεύθερα σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, πρέπει να βάλουμε διπλά και τριπλά «φίλτρα» στις εκατέρωθεν απόψεις. Για να μη χάσουμε τον εαυτό μας, για να μην μπούμε σε άσκοπες αντιπαραθέσεις, για να μην πούμε κάτι εν βρασμώ που μετά θα μετανιώσουμε.

Βεβαίως και πρέπει να έχουμε άποψη. Βεβαίως έχουμε και κάθε δικαίωμα να αναθεωρούμε τις απόψεις μας, αντικειμενικά, με κάθε νέο έγκυρο και διασταυρωμένο στοιχείο. Όμως προσοχή… Πρόκειται για ΑΠΟΨΗ!  ΟΛΟΙ έχουν άποψη, σχετικοί και άσχετοι. Δεν αρκεί η άποψη για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Οι απόψεις διατυπώνονται, ανταλλάσσονται, προάγουν τον γόνιμο διάλογο, διεγείρουν τη σκέψη και τα συναισθήματα. Έτσι, ερχόμαστε και πιο κοντά στη ΓΝΩΣΗ.

Προσοχή φίλοι μου… Η άποψη δεν είναι γνώση.

Είναι καλό να έχεις άποψη και να κατανοείς την ερμηνεία της λέξης. Από την άλλη είναι κακό κι επικίνδυνο να μη γνωρίζεις και να παριστάνεις ότι γνωρίζεις.

Δεν γινόμαστε παντογνώστες αν συμφωνούμε ή ενστερνιζόμαστε μια άποψη που εκφράστηκε μέσω μιας ανάρτησης.

You May Also Like