Η μεσογειακή διατροφή, ο θησαυρός στο πιάτο μας, από το Πανεπιστήμιο Yale!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου. 

Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι πως η αξία της μεσογειακής διατροφής, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, είναι ανεκτίμητη. Κι αν θελήσουμε να είμαστε και πιο… to the point, η κρητική διατροφή, έχει τα πρωτεία! Απόδειξη αυτού, μια μοναδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE, με διοργανωτές το κορυφαίο Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Τα όσα ειπώθηκαν από ομότιμους ήταν άκρως ενδιαφέροντα και δεν χρειάστηκαν πολλές πληροφορίες ώστε να πείσουν και τους πιο… δύσπιστους πως κάθε χώρα μπορεί να “υιοθετήσει” την Μεσογειακή δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και “καλά” λιπαρά.

Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως των κατοίκων της Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Και να μην ξεχνάμε βεβαίως και τα οφέλη για την υγεία, όπου σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και των πλούσιων φυτικών ινών στα φρούτα και τα λαχανικά. Η χρήση του ελαιόλαδου, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, έχει συσχετιστεί με την ελάττωση της καρδιαγγειακής νόσου και με αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Καλοκαιράκι έρχεται, βουρ λοιπόν να επισκεφθούμε την πανέμορφη Κρήτη και να απολαύσουμε τα υπέροχα, μεσογειακά εδέσματά της!

 

Φωτο: Roberta Sorge, Mor Shani, Mariaqna Medvedeva, Robert Anasch (unsplash.com)

You May Also Like