Με μια τετράποδη αγάπη που με κάνει καλύτερο άνθρωπο!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Δεν θα μακρηγορήσω. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων.. Εγώ έχω δυο αδέσποτα σκυλάκια στο σπίτι. Κάποιος άλλος έχει αγοράσει από pet. Ξέρετε.. δεν νιώθω άβολα που τα δικά μου δεν είναι κάποιας γνωστής ράτσας.. Τα ξεπεράσαμε άλλωστε αυτά.. δίνουμε βάση σε πιο ουσιαστικά στοιχεία..

Τα σκυλάκια μου είναι αξιαγάπητα. Έχουν προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στο σπιτικό περιβάλλον.. αν και στην αρχή είχαμε τα στομαχικά μας θέματα λόγω της αλλαγής της διατροφής. Τα σκυλάκια μου δεν τ’ αλλάζω με τίποτα. Ούτε αυτά μ’ αλλάζουν. Τα προσέφερα ασφάλεια και θαλπωρή.. μου ανταποδίδουν αγάπη.. πίστη.. ζωή! Ήταν αδέσποτα.. ήμουν διαθέσιμη.. κι έτσι είμαστε μια ωραία οικογένεια! Τα παιδιά μας τα λατρεύουν και έμαθαν να νοιάζονται και να ανησυχούν.. να έχουν το αίσθημα της ευθύνης!

Σίγουρα ισχύει ότι ένα ζωάκι δεν είναι ένα πειραματόζωο για να παίξει λίγο το παιδί μας ή να δούμε αν τα πάει καλά με τα ζωάκια. Ένα ζωάκι να είναι μέλος της οικογένειάς μας.. ισότιμο μέλος. Αν ξεκινήσει έτσι η σχέση.. τότε ένα αδέσποτο ζωάκι θα προσαρμοστεί εύκολα στο σπίτι..

Φυσικά δεν αναιρούνται οι ευθύνες του δήμου για τα αδέσποτα. Βάσει της νομοθεσίας.. ο δήμος έχει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και είναι υποχρεωμένος να παρέχει στα ζωάκια αυτά αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τρέχουν – θαρρώ σε μόνιμη βάση – προγράμματα στειρώσεων.. τα οποία ωστόσο.. δεν λειτουργούν μεθοδικά. Το βλέπουμε στο αποτέλεσμα.. αλλά και σε δικές μας πρωτοβουλίες.. όπου προσωπικά αναγκάστηκα να στειρώσω με δικά μου έξοδα.. 4 αδέσποτα ζωάκια τα οποία φρόντιζα τουλάχιστον από θέμα τροφής-νερού.

Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ανεύρεσης εθελοντών που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.. δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει.. συνεπώς και δεν καρποφορούν.. Διαχρονικά διατυπώνονται γενικές παρατηρήσεις για το πρόβλημα..  όμως δεν αντιμετωπίζεται δραστικά και φτάνουμε στο προφανές.. να λέμε ότι αν όλοι αντί να αγοράζαμε σκυλάκια ράτσας υιοθετούσαμε ένα αδεσποτάκι.. τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα..

Στην ουσία λέμε ότι εφόσον ο κρατικός – δημόσιος – δημοτικός φορέας δεν μπορεί να κάνει και πολλά.. η υιοθεσία είναι η διέξοδος.. η σωτηρία καλύτερα αυτών των ζώων! Πέρυσι ο δήμος Χαλκιδεών έκανε μια καλή προσπάθεια για να δώσει για υιοθεσία αδέσποτα σκυλάκια. Διαβάστε το περσινό μου άρθρο γι αυτό (https://www.elenifourli.gr/mathe-10-logoys-kai-yiothetise-simera-ena-adespoto-skylaki-apo-ton-dimo-chalkideon/).

Φωτογραφίες: Unsplash (Fabian Gieske, Jesse Schoff, Will Langenberg and Colin Lloyd)

You May Also Like