Μήπως η συμπεριφορά σου είναι τοξική για τους άλλους και δεν το καταλαβαίνεις;

Πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τοξικές συμπεριφορές. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο συνάδελφο, για το αφεντικό  μας ή ακόμη και για κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο. Έχουμε σκεφτεί, όμως, ότι και εμείς μπορεί άθελα μας να γινόμαστε τοξικοί για τους γύρω μας; Πώς το καταλαβαίνουμε και κυρίως, πώς το αντιμετωπίζουμε;


Γινόμαστε πολύ επικριτικοί

Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, υπεραναλύουμε καταστάσεις, αμφισβητούμε τα επιτεύγματα των άλλων και  είμαστε αρνητικά προκατειλημμένοι πριν ακόμη γνωρίσουμε καλά κάποιον. Αυτά είναι δείγματα τοξικής συμπεριφοράς! Ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι να υπενθυμίζουμε τον εαυτό μας ότι είναι τελείως αποδεκτό κάποιος να σκέφτεται και να πράττει διαφορετικά από εμάς και να αποδεχθούμε τους άλλους όπως είναι!

Αγνοούμε ή υποτιμάμε τις δύσκολες καταστάσεις

Αποφεύγουμε συνειδητά καταστάσεις που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, πχ μία κρίσιμη συζήτηση ή να αντιμετωπίσουμε κάτι που αναβάλλουμε καιρό. Καταλήγουμε να αισθανόμαστε ότι ποτέ δεν είπαμε πώς αισθανόμασταν για κάτι που μας έφερε σε δύσκολη θέση ξεσπάμε λάθος στιγμή! Επιπλέον, τείνουμε να αγνοούμε τους άλλους όταν μιλάνε για δύσκολα θέματα και δεν δείχνουμε κατανόηση. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Πρώτα από όλα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στη ζωή δεν θα είναι όλα ρόδινα! Πάντα έρχονται καταστάσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και πρέπει να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε!

Καταπιέζουμε υπερβολικά τον εαυτό μας

Εξωθούμε τον εαυτό μας στα όρια του ή νιώθουμε ενοχές χωρίς λόγο. Νιώθουμε ότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα, ότι χάνουμε στιγμές από τη ζωή μας, αγνοούμε την υγεία μας ή τις σχέσεις μας και εστιάζουμε περισσότερο στη δουλειά μας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση πρέπει αρχικά να θέσουμε όρια, μεταξύ δουλειάς και σπιτιού.               Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ξεχνάμε τη δουλειά, και όσο βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο ασχολούμαστε με την εργασία μας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να πάρουμε ψύχραιμες αποφάσεις για τη ζωή, αλλά και τη δουλειά μας!

 

Παρασκευή

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *