Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η λίστα με τα superfoods και την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό μας, είναι ανεξάντλητη. Ήρθε όμως να προστεθεί ένα ακόμη, η μορίνγκα ή moringa ή «το δέντρο της ζωής», που θεωρείται φυσική πολυβιταμίνη, μια από τις τροφές του μέλλοντος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Το δέντρο της μορίνγκα προέρχεται από την Ινδία και φύεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων ενώ ευδοκιμεί γενικά και στο Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ. Η πρώτη αναφορά στο ιερό κείμενο των Ινδών, στις Βέδες έγινε 5.000 χρόνια πριν. Στην αγιουρβέδα αναφέρεται ότι τα φύλλα της μορίνγκα μπορούν να θεραπεύσουν πάνω από 300 ασθένειες ενώ οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν έλαιο μορίνγκα στους τάφους για τη χρήση στη μεταθάνατον ζωή.
Πολλά μέρη του δέντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να καταναλωθούν: ο κορμός, η ρίζα, τα φύλλα, οι καρποί, οι χυμοί και ο λοβός. Τα φύλλα του μάλιστα κυκλοφορούν σε μορφή τσαγιού -έχει έντονο πράσινο χρώμα όπως το τσάι μάτσα, αλλά και κάψουλες. Η μορίνγκα περιέχει: Βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β7, C, D, E, K 92 θρεπτικά συστατικά 46 αντιοξειδωτικές ουσίες 36 αντιφλεγμονώδεις 18 αμινοξέα, τα 9 από τα οποία είναι βασικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Η μορίνγκα κάνει καλό στο δέρμα, στα μαλλιά και στην υγεία εν γένει. Πιο αναλυτικά, έχει αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την εμφάνιση των ρυτίδων και των σημαδιών του γήρατος, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας λόγω του θείου που περιέχει -συστατικό κλειδί για την παραγωγή κολλαγόνου- και προστατεύοντας από τους ρύπους.
Το έλαιο της μορίνγκα δυναμώνει τα μαλλιά και τα τριχοθυλάκια καθώς τα θρέφει με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ συγκεκριμένα η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα τα κάνει λιγότερα εύθραυστα περιορίζοντας ακόμα και την εμφάνιση της πιτυρίδας.
Όσον αφορά την καλή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού, η μορίνγκα αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και της λειτουργίας των νεφρών, εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου και της χοληστερίνης, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προφυλάσσει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περισσότερο κάλιο από την μπανάνα. Σπεύσαμε λοιπόν στο πλησιέστερο φαρμακείο με βιολογικά, υποθέτω, για να προμηθευτούμε και να δοκιμάσουμε το υπέρτατο αυτό φυτό!
Φωτό: Akshika Singh, Jo Sonn, Edgar Castrejon, Thomas Le (unsplash.com)