Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Επίδοξοι ζαχαροπλάστες μου, αν είστε εδώ για τη συνέχεια του α’ μέρους (link), σας καλωσορίζω!
Μετά από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων, μπορώ πια να πω με βεβαιότητα ότι θα σας γλιτώσω πολύτιμο χρόνο! Δείτε τα επόμενα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε στο baking:
6ο λάθος: Ανοιγοκλείνετε το φούρνο συχνά και έχετε την εντύπωση ότι όλοι οι φούρνοι είναι ίδιοι
Αμ δε… Ο φούρνος είναι ένα θέμα που θέλει προσαρμογή στην κάθε συνταγή που διαβάζετε. Η ώρα ψησίματος, η θερμοκρασία, ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το φούρνο σας. Επίσης, δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο συνέχεια γιατί η θερμοκρασία άρα και το ψήσιμο επηρεάζεται. Τέλος, μου έχει τύχει ενώ έσβησα το φούρνο, άφησα μέσα το κέικ, θεωρώντας ότι δεν θα ψηθεί άλλο, το οποίο κάηκε τελικά.
7ο λάθος: Δεν αφήνετε τις δημιουργίες σας να “κρυώσουν” όπως πρέπει
Κι εδώ εννοώ τη σχάρα όπου τοποθετούμε τα κέικ μας, τα μπισκότα μας, τα μαφιν μας και επιτρέπουμε να σφίξουν και να κρυώσουν φυσικά. Και είναι πραγματικά κρίμα!
Αν κάνατε τόσο κόπο, ακολουθήσατε κατά γράμμα τη συνταγή και τη διαδικασία, περιμένατε υπομονετικά να ψηθούν οι δημιουργίες σας απολαμβάνοντας τη μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο που απλώθηκε σε όλο το σπίτι και τελικά βιαστήκατε να σερβίρετε, μπορεί να καταλήξετε με νωπά κεκάκια ή μπισκότα με υγρασία… Fail
8ο λάθος: Αγνοείτε την ακρίβεια στις ποσότητες και κάνετε αντικαταστάσεις υλικών στην τύχη
Όταν η συνταγή αναφέρει ότι κάποια υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή πολύ παγωμένα, υπάρχει λόγος. Όταν αναφέρει ότι μια ζύμη πρέπει να “ξεκουραστεί”, το εννοεί και ας μοιάζει αστείο. Οι αντικαταστάσεις επίσης έχουν ρίσκο. Δεν αποφασίζουμε να βάλουμε π.χ. στέβια αντί για ζάχαρη χωρίς να ξέρουμε ότι γίνεται. Υπάρχουν εναλλακτικές συνταγές για κάθε τι που μπορούμε να ανατρέξουμε αν έχουμε αλλεργίες σε κάποια υλικά ή αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε ένα συστατικό.
9ο λαθος: Αγνοείτε τα ποσοστά περιεκτικότητας σε λιπαρά
Το πιο κλασικό παράδειγμα ειναι οι κρέμες γάλακτος. Συνήθως οι συνταγές αναφέρουν αν πρέπει να βάλετε 15%, 35%, 40% κλπ. Μια απόκλιση σε αυτό το θέμα μπορεί να είναι καταστροφική για το αποτέλεσμα! Επίσης, όταν η συνταγή αναφέρει βούτυρο, δεν εννοεί λάδι και το αντίστροφο.
10ο λάθος: Ακατάλληλο στρώμα ψησίματος
Εδώ εννοώ το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή τις επιφάνειες σιλικόνης. Σας συμβουλεύω να διαβάσετε προσεχτικά τις οδηγίες των προϊόντων αυτών και για τι είδους ψήσιμο προορίζονται, θερμοκρασίες, κλπ.
Το σκεύος, η φόρμα, όπως οι επιφάνειες ψησίματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του γλυκού σας και το τελικό αποτέλεσμα!
Και κάπου εδώ, ως έμπειρη μπισκοτο-ψήστρια κι έχοντας κάνει πάρα πολλά λάθη στη μέχρι τώρα πορεία μου μη θέλοντας να καταλάβω ότι πρέπει ν΄ ακολουθώ κανόνες, θα σας θυμίσω ένα σχετικό άρθρο – fail που αποδεικνύει, σχεδόν, όλα τα παραπάνω:
Έκαστος στο είδος του και οι ζαχαροπλάστες στα “γαλλικά μακαρόν”!
Καλά ψησίματα!