Μπακλαβάς γιαννιώτικος για κάθε εποχή του χρόνου!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Έχεις δεν έχεις περάσει από τα Γιάννενα, σίγουρα έχεις δοκιμάσει τον τρομερό γιαννιώτικο μπακλαβά, που φτιάχνουν με μεράκι και αγάπη και είναι απίστευτος!

Μπορεί να πιστεύεις πως είναι κάτι πολύ δύσκολο, όμως στην πραγματικότητα, είναι μια τρομερή συνταγή, εύκολη, σχετικά απλή και με τέλειο αποτέλεσμα!

Πάμε να δούμε:

Υλικά:

Για το σιρόπι:

2.5 ποτήρια ζάχαρη
1.5 ποτήρι νερό
2 ξυλάκια κανέλα
Μερικά γαρίφαλα

Για το γλυκό:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 πακέτο κανταΐφι
250 γρ καρύδια
200 γρ αμύγδαλα
6 φρυγανιές
5 κ.σ σουσάμι καβουρδισμενο
1 κ.σ κανέλα
1 κ.γ γαρίφαλο
250 γρ βούτυρο

Εκτέλεση:

Βάζω σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 7 λεπτά. Έπειτα αφήνω στην άκρη. Συνεχίζω με το γλυκό.

Βάζω τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι για να τους αλέσω. Το ίδιο κάνω και με τις φρυγανιές. Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα βαθύ πιάτο.
Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει.

Κόβω τα φύλλο στη μέση.

Πάιρνω δυο φύλλα, βουτυρώνω το ένα και τοποθετώ το άλλο από πάνω. Το βουτυρώνω και αυτό.

Βάζω λίγο κανταΐφι στην άκρη. Και βάζω λίγο βούτυρο από πάνω.

Βάζω πάνω από το κανταΐφι λίγο από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς. Τυλίγω σε ρολακι. Συνεχίζω το ίδιο για τα υπόλοιπα φύλλα.

Τοποθετώ στο ταψί ή οποίο σκεύος σας βολεύει. Και τέλος χαράζω ώστε να έχω ομοιόμορφα τεμάχια. Βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνω στους 160 για 50-60 λεπτά. Μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Μόλις το βγάλω από το φούρνο περιχύνω με το σιρόπι. Το σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω να τραβήξει για τουλάχιστον 4 ώρες.

Καλή απόλαυση!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *