Μύθος ότι το ψωμί μας παχαίνει

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να μας λένε: «Μην τρως ψωμί γιατί παχαίνει», «κόψε το ψωμί αν θες να αδυνατίσεις» και λοιπές άλλες παραινέσεις που περνάνε από τη γιαγιά στη μαμά, από τη μαμά στην κόρη και πάει λέγοντας; Θα σας πω εγώ. Πολλές φορές.

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα άκουγα τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να μου λένε αυτά που ανέφερα παραπάνω. Έτσι μία ζωή προσπαθούσα να μην τρώω ψωμί από φόβο μήπως παχύνω. Έπρεπε να περάσουν πόσα χρόνια για να δω ότι τελικά ζούσα σε ένα ψέμα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Δημήτρη Π. Μπερτζελέτος, μέλος των Ομάδων Ειδικών Δημοσίας Υγείας και Αθλητικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, το ψωμί είναι και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, διότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό και είνα ένα από τα πιο ασφαλή τρόφιμα και μια από τις καλύτερες αμυλώδεις τροφές.

Όσον αφορά το ψωμί που μπορούμε να τρώμε, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία (οι διατροφικές ανάγκες των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων είναι αυξημένες), τυχόν προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση ή η νεφροπάθεια κ.α. και φυσικά αν κάποιος κάνει δίαιτα.  Όμως πέραν των εξαιρέσεων αυτών, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βασίζεται κατά 50% – 60% στην πρόσληψη υδατανθράκων, στους οποίους ανήκουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και τα φρούτα. Έτσι ένας ενήλικας που τρώει καθημερινά υδατάνθρακες από πολλές πηγές, άνετα μπορεί να καταναλώνει και δύο φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μαύρο) την ημέρα, ενώ όσοι έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες και οι αθλητές μπορούν να τρώνε και 4 ή 5.

bread-1

Για εμάς από την άλλη που προσπαθούμε να αδυνατίσουμε και «κοιτάμε» το ψωμί από μακριά, πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι μία φέτα ψωμί κατά κανόνα περιέχει λιγότερες από 70 θερμίδες ανά φέτα και άρα είναι κατάλληλο για όποιον ακολουθεί αυστηρή δίαιτα. Μάλιστα πολλές φορές προκειμένου να αδυνατίσουμε, προτιμάμε να τρώμε παξιμάδια αντί για ψωμί, ακολουθώντας όμως μία λανθασμένη τακτική αφού από θερμιδικής απόψεως, τα παξιμάδια προσδίδουν περίπου 3,5 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το ψωμί 2 θερμίδες. Μπορεί όμως το ψωμί να μην έχει πολλές θερμίδες, προσέξτε όμως την κατανάλωση ψωμιού με ελιές, τυρί κτλ. καθώς εκεί η θερμιδική αξία του ανεβαίνει.

fa4e78ebd7480c1a263b3285ea2c50b6_xl

Κλείνοντας και όσον αφορά τη θρεπτική αξία του ψωμιού..είναι αλήθεια ότι κατά την επεξεργασία χάνονται πολλά θρεπτικά συστατικά των σιτηρών ενώ στη συνέχεια προστίθενται τα κυριότερα, δηλαδή  το ασβέστιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θειαμίνη (Β1) και νιασίνη (Β3). Όμως αν θέλετε πραγματικά θρεπτικό ψωμί τότε προτιμήστε το μαύρο καθώς έχει τριπλάσιες φυτικές ίνες από το άσπρο και δίνει γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού της πείνας, ενώ περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο καθώς και σίδηρο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε ότι το ψωμί παχαίνει δείτε την παραπάνω μελέτη και απολαύστε άφοβα  τη φέτα σας. Μην το παρακάνετε όμως, αφού όπως λένε «παν μέτρον άριστον». Και καλή σας όρεξη!

You May Also Like