Να είσαι ευγνώμων…

Είναι σύνηθες να δείχνει κανείς αχαριστία στις μέρες μας. Όταν βομβαρδίζεσαι συνεχώς, κυρίως μέσα από τα social media, με «τέλειες» εικόνες που σου υπενθυμίζουν όλα αυτά που δεν έχεις. Τα συχνά ταξίδια σε εξωτικά μέρη, τα πάρα πολλά ρούχα τα ακριβά αξεσουάρ. Όλα αυτά βρίσκονται εκεί για να σε κάνουν να ξεχνάς όλους τους λόγους για να είσαι ευγνώμων για τη δική σου ζωή.

Ωστόσο, επειδή στη ζωή πηγαίνεις εκεί που κοιτάς, το να δείχνεις ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις σε κάνει να εστιάζεις στα θετικά πράγματα. Σε κάνει να βλέπεις το καλό σε κάθε κατάσταση και να μην απελπίζεσαι με την παραμικρή αναποδιά. Όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, γράψε σε ένα χαρτί όλους τους λόγους που έχεις να λες ευχαριστώ από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους.


Για να είσαι ευγνώμων για τη ζωή δεν χρειάζεται να έχεις τεράστια επαγγελματική ή οικονομική επιτυχία και μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Αρκεί που είσαι υγιής, έχεις την οικογένεια σου ή δύο καλούς φίλους. Το να εκτιμάς αυτά που έχεις θα σε κάνει αυτομάτως πιο χαρούμενο και δυνατό άνθρωπο. Ευγνωμοσύνη και φόβος δεν πάνε μαζί. Το να λες ευχαριστώ που και που για όσα έχεις θα ενισχύσει την θέληση σου να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι για το καλύτερο και να πετύχεις τους στόχους σου.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δείχνουν ευγνωμοσύνη, μακροπρόθεσμα, πετυχαίνουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα και ψυχική ηρεμία. Ο λόγος είναι ότι νιώθουν ολοκληρωμένοι με όσα έχουν στη ζωή. Η πλεονεξία αλλά και ο φθόνος για του άλλους, σπαταλούν την ενέργεια σου, σε γεμίζουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Συχνά να κάνεις απολογισμό για όλα τα καλά που σου συνέβησαν. Ιδανικά κάνε το κάθε βράδυ. Θα δεις ότι θα κοιμηθείς πιο εύκολα και πιο ήρεμα.

Μάθε να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου με λόγια και πράξεις. Να λες ευχαριστώ σε όλους όσους σου παρέχουν κάποια βοήθεια (μικρή ή μεγάλη), από τον ταμία στο σουπερμάκετ μέχρι και τα οικογενειακά σου πρόσωπα. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Τέλος, να θυμάσαι ότι όλα είναι θέμα οπτικής. Δεν μπορείς να ελέγξεις όλες τις καταστάσεις στη ζωή. Μπορείς, όμως, να ελέγξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις εσύ τα πράγματα!

Εύη

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *