Ο «Μπάλλος» θα φύγει.. οι εικόνες όμως θα μείνουν για πάντα!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ήρθε ο Μπάλλος και μας χόρεψε για τα καλά.. Η κακοκαιρία από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της και αυτές διόλου καθησυχαστικές δεν είναι!

Το νερό που δίνει ζωή στη φύση.. όταν δεν βρίσκει δέντρο να το πιει επειδή οι άνθρωποι τα έκαψαν για να χτίσουν ή να βάλουν ανεμογεννήτριες.. τότε κατεβαίνει στον ιστό της πόλης και βρίσκει διόδους στους δρόμους και τα σοκάκια.

Εκεί τα εμπόδια που υπάρχουν ήδη όπως και αυτά που προκύπτουν από τη μεταφορά χωμάτων και μπαζών.. συγκρατούν τα νερά τα οποία λιμνάζουν παντού.. στους δρόμους, στα σχολεία, στα σπίτια.. παντού!

Τέσσερα πράγματα δεν γίνονται.. άλλοτε σε μεγάλο βαθμό και άλλοτε λιγότερο.. και φτάνουμε να πνιγόμαστε με την κάθε βροχή.

Καταρχάς δεν προστατεύουμε τα δάση μας και συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιές. Αυτές δεν μπαίνουν τυχαία.. κι αυτό φαίνεται πολύ εύκολα.. αρκεί να αναζητήσει κάποιος μια αεροφωτογραφία του δάσους που έχει καεί 10 χρόνια μετά.. Πώς εμφανίζονται από βίλες, από εταιρείες, από φωτοβολταϊκά και από ανεμογεννήτριες;

Το δεύτερο που δεν κάνουμε είναι σοβαρά μεγάλα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Ένα ποτάμι έχει ένας τόπος.. όπως για παράδειγμα ο Λήλαντας εδώ στη Χαλκίδα.. και δεν μπορούν οι ιθύνοντες τόσα χρόνια να εξασφαλίσουν ότι το ποτάμι δεν θα αποτελέσει ποτέ παράγοντα κινδύνου!

Έπειτα σειρά έχουν τα έργα των δήμων.. δηλαδή καθαρισμοί φρεατίων, διαμόρφωση οδεύσεων, ενίσχυση τοιχωμάτων ή αν χρειάζεται δημιουργία διόδων αποσυμπίεσης των φαινομένων και άλλα έργα τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα μεγάλα.. κι επιπλέον απαιτούν την συνεχή εκτέλεση εργασιών..

Τέλος, συντονισμός των φορέων. Συσκέψεις παρασυσκέψεις και αν ρωτήσεις ποιος είναι υπεύθυνος να κόψει αυτά τα κλαριά ή να καθαρίσει ένα συγκεκριμένο φρεάτιο.. μπορεί να μαλώνουν μια ώρα οι φορείς προκειμένου να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη..

Τι βλέπουμε στις παραπάνω εικόνες; Βλέπουμε ένα λεωφορείο να μετατρέπεται σε υποβρύχιο μέσα στη λίμνη ενός έργου που είχε παραδοθεί πριν λίγο καιρό! Θα πληρώσει κάποιος αυτή την προχειρότητα; Βλέπουμε και μαθητές να κάνουν ισορροπία σε μια ιδιότυπη γέφυρα! Ωραίο παιχνίδι με εκπαιδευτικό όφελος.. Δείχνουμε στους μαθητές πώς να περπατούν στο δρόμο της αριστείας! Μετά αν κάνουνε κατάληψη θα πούμε ότι τα αιτήματά τους είναι αστεία!

Άραγε.. πώς να «μπαλώσει» κάποιος τέτοιες εικόνες;

Μακάρι όλα να πάνε καλά για όλους τους ανθρώπους.. Μην ανησυχείσετε στον ύπνο αν ακούσετε καμιά σειρήνα.. το 112 θα είναι και θα σας λέει ότι έχει έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας.. Λες κι εσείς δεν θα το βλέπετε!

Να πω και κάτι άλλο και να κλείσω μ’ αυτό.. Πάντα στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φακό, νερό και κυτίο πρώτων βοηθειών! Θυμηθείτε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν και διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση..

Υπομονή και κουράγιο..

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *