Ποιο είναι το μυστικό της yoga που την κάνει τόσο διαχρονική

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ξεκίνησα yoga. Το γράφω με καμάρι αλλά και λίγο φόβο, καθώς με τόσο βαρύ καθημερινό πρόγραμμα που έχω, δεν ξέρω κι εγώ πώς το αποφάσισα και τρέμω μήπως δεν μου βγει. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ, για την ακρίβεια έχω υπάρξει αρκετά προχωρημένη στο παρελθόν.

Επιστρέφοντας λοιπόν από το πιο πρόσφατο μάθημα, σκεφτόμουν γιατί μου αρέσει η yoga τόσο πολύ. Γιατί την επιλέγω διαχρονικά, ανάμεσα σε τόσα άλλα προγράμματα που προσφέρονται κατά καιρούς; Γιατί την προτείνω σε όποιον ρωτάει τη γνώμη μου; Ποιο είναι το μυστικό της και έχει αντέξει τόσο πολύ στο χρόνο;

Η yoga είναι για μένα συνώνυμη με την εξέλιξη. Θυμάμαι την εποχή που παρακολουθούσα συχνά και σταθερά μαθήματα, οι αλλαγές στο σώμα μου ήταν τεράστιες και εμφανείς. Αυξανόταν σταδιακά η δύναμη και ευλυγισία μου, είχα λιγότερους τραυματισμούς, μυϊκούς πόνους και πιασίματα, κοιμόμουν καλύτερα, είχα ενέργεια και καλή διάθεση.

Με τη yoga δε βιώνει αλλαγές μόνο το σώμα, αλλά βελτιώνεται γενικά η υγεία και ηρεμεί η ψυχή. Εγώ, κοιμόμουν καλύτερα, είχα λιγότερο στρες και νεύρα και περισσότερη αντοχή και υπομονή. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη, θα προσπαθήσω να συνεχίσω αυτή τη φορά και να φέρω όλες τις όμορφες αλλαγές ξανά στη ζωή μου!

Πιστεύω ότι μέσω της yoga κάποιος έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του και να μάθει να το «ακούει». Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή. Είναι μία διαδρομή που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη, πηγαίνει στο κέντρο και τον πυρήνα μας και περνάει από κάθε οστό, άρθρωση και μυ που έχουμε στο σώμα μας. Όταν έρθει και η αναπνοή να συνδεθεί με την κίνηση του σώματος, τότε αρχίζεις να νιώθεις περισσότερο ζωντανός και αρχίζεις να ταξιδεύεις και να ανακαλύπτεις πολλές κρυμμένες δυνατότητές σου, πνευματικές και σωματικές!

Συχνά με ρωτάτε:

θα γυμναστώ με τη yoga; μήπως είναι βαρετή; πώς θα καταφέρω να συγχρονίσω την αναπνοή με την κίνηση;

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι «ναι», στη δεύτερη «όχι» και στην τρίτη «χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση». Η yoga δεν αρέσει σε όλους και συχνά παίζουν το ρόλο τους σε αυτό και οι διδάσκοντες. Πρέπει πάντα να είναι σαφείς και ξεκάθαροι οι στόχοι του μαθήματος ώστε να αντιληφθεί ο ασκούμενος αν συμβαδίζουν με τους δικούς του προσωπικούς στόχους.

Πάντως, η μεγαλύτερη επιβράβευση που θα εισπράξετε κάνοντας yoga είναι η πρόοδος και η εξέλιξη. Εκεί που νομίζετε ότι το σώμα δεν «ακούει», έχει «κλειδώσει», μόνο γερνάει και άλλα τέτοια, θα διαπιστώσετε ότι η yoga μπορεί να σας μεταμορφώσει, μπορεί να ξυπνήσει σημεία στο σώμα σας που δεν γνωρίζατε την ύπαρξή τους, μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε φιλοσοφία και καθημερινό τρόπο ζωής και σκέψης.

Δεν υπάρχουν μυστικά λοιπόν!

Και αφού ξεκίνησα αυτό το όμορφο ταξίδι, σε λίγο καιρό δεσμεύομαι να μοιραστώ δικές μου φωτογραφίες!

 

φωτογραφίες από pexels & pixabay

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *