Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.
Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας έφυγε από τη ζωή σήμερα. Υπάρχουν αυτοί που η είδηση από το ένα αφτί τους μπαίνει και από το άλλος τους βγαίνει.. όμως υπάρχουν και εκείνοι που αισθάνονται ένα δέος. Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφέρω πληροφορίες.. αλλά και θα σημειώσω και 2-3 πεποιθήσεις μου για το θέμα..
Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.. που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πρωτοστατήσει στην εξόδιο ακολουθία.. ενώ θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και ξένοι επίσημοι – γαλαζοαίματοι!
Σε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.. αποφασίστηκαν ότι ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.. και επιπλέον.. θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό.. οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία.
Ο τέως βασιλιάς είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.. Δεν είναι το άτομο.. αλλά το αξίωμα αυτού που ρέπει προς την απαξίωση! Η χώρα μας βίωσε τους βασιλιάδες σας τους αντιπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων.. σαν αντικείμενα συμφερόντων. Αυτός ο τόπος υπήρχε πάντα υποταγμένος.. και η μοναρχία ήταν η βούλα που το κατοχύρωνε! Οι βασιλιάδες.. οι γαλαζοαίματοι.. είναι μονάρχες. Δεν πιστεύουν στην ισότητα των πολιτών.. Ο ρόλος τους στην ιστορία της χώρας μας.. υπήρξε σίγουρα μοιραίος. Οι θρόνοι τους δοκιμάστηκαν σε πολέμους.. ειδικά του αναφερόμενου τέως.. δοκιμάστηκε και στη χούντα..
Ήταν γιος του βασιλιά Παύλου Α’.. του οίκου των Γλίξμπουργκ.. και της βασίλισσας Φρειδερίκης-Λουίζας του Ανοβέρου.. αδελφός της μετέπειτα (και πρώην πλέον) βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης.
Το 1941 – κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο – η οικογένειά του διέφυγε στην Κρήτη και μετά στην Αίγυπτο. Στη διάρκεια του πολέμου έζησαν για μεγάλα διαστήματα στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Το 1946.. μετά την απελευθέρωση.. η βασιλική οικογένεια επέστρεψε στη χώρα.
Την 1η Απριλίου 1947.. ο πατέρας του ανέλαβε το βασιλικό αξίωμα.. ύστερα από το θάνατο του Γεωργίου Β’.. ενώ ο ίδιος ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε στο δημοτικό σχολείο που λειτούργησε μέσα στα ανάκτορα Ψυχικού. Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στο εθνικό εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και συνέχισε στη Σχολή Ευελπίδων.
Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα.. ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου 1964.. σε ηλικία 24 ετών.. διαδεχόμενος τον πατέρα του.. Παύλο Α’.. μετά τον θάνατό του.. την ίδια κιόλας βάσει πρωτοκόλλου ημέρα. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα της Δανίας.. Άννα-Μαρία.. με την οποία απέκτησε τρεις γιους και δύο κόρες.
Σχετικά με τον ρόλο του στη χούντα.. ακούγεται σήμερα η άποψη «δεν θέλατε τον βασιλιά.. και φέρατε τη χούντα.. και μετά τη δημοκρατία που είναι χειρότερη από τη χούντα». Κατά την άποψή μου.. αυτή είναι μια επικίνδυνη άποψη/θέση.
Όταν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου χτύπησε το τηλέφωνο στα ανάκτορα του Τατοϊου.. υπουργοί της κυβέρνησης Κανελλόπουλου συμβούλευσαν τον Κωνσταντίνο να φύγει από την Αθήνα για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του απέναντι στο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο Κωνσταντίνος όμως απέρριψε τα σενάρια φυγής.. και στις 5:30 το πρωί δέχθηκε τους πραξικοπηματίες στο Τατόι. Επικαλέστηκε δε στη συνέχεια ως συμβολική πράξη αντίστασης ότι δεν… χαμογέλασε στην αναμνηστική φωτογραφία με τους συνταγματάρχες. Οι σημερινοί υποστηρικτές του.. επικαλούνταν ότι αναγκάστηκε να συνεργαστεί μαζί τους για να μη χυθεί αίμα.
Βέβαια.. προφανώς δεν του άρεσε να μοιράζεται την εξουσία με τη Χούντα.. αλλά μετά την εξουδετέρωση του αντικινήματος στις 13 Δεκεμβρίου του 1967.. έφυγε για τη Ρώμη με την οικογένεια του. Συνέχισε όμως να εισπράττει τη βασιλική επιχορήγηση από τη Χούντα.. και αυτό κάτι έχει να πει.
Ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ πασιφανώς.. δεν είχε ποτέ καμία διάθεση να συγκρουστεί με τους συνταγματάρχες. Έρευνα του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.. Μόενς Πελτ.. έφερε πριν λίγα χρόνια στη δημοσιότητα έγγραφα.. που αποδεικνύουν ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήθελε πάσει θυσία να μείνει στον θρόνο της Ελλάδας.
Από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα προκύπτει ειδικότερα ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τη Δικτατορία και ιδιαίτερα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο μέσω του Γερμανού και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα.
Ο Γλυξμπουργκ διαμήνυε συγκεκριμένα ότι ήταν πρόθυμος να επιστρέψει άνευ όρων στην Ελλάδα και να τεθεί μάλιστα υπό 24ωρη επιτήρηση. Δήλωνε αντίθετος σε κάθε διεθνή πίεση προς τη Χούντα για αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών. Διαφωνούσε ειδικότερα με την αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ χαρακτήριζε επίσης «αντιπατριωτική πράξη» την κριτική στη Χούντα.. και προσφερόταν να βοηθήσει για να σταματήσει η διεθνής κριτική και να δοθεί ξανά αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Δήλωνε ότι αποδεχόταν το δικτατορικό «σύνταγμα» του 1968 ως ένα «ικανοποιητικό πλαίσιο άσκησης των πολιτικών ελευθεριών».
Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ δεν έκανε ούτε μία δήλωση εναντίον των πραξικοπηματιών. Δεν κατήγγειλε τις πολιτικές διώξεις.. τα βασανιστήρια και τις εκτοπίσεις σε ξερονήσια.. δεν είπε ούτε μια λέξη το 1973 για τη σφαγή στο Πολυτεχνείο.. δεν άρθρωσε ούτε μια κουβέντα το 1974 για την προδοσία της Κύπρου.. το πραξικόπημα και την ανατροπή του Μακαρίου.. που έδωσε στους Τούρκους το άλλοθι που αναζητούσαν για να κάνουν την εισβολή το 1974.
Η Χούντα όμως υπέκυψε στις εσωτερικές της αντιφάσεις μετά το Πολυτεχνείο και κατέρρευσε μετά την προδοσία της Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι και ανέλαβε το δύσκολο έργο της Μεταπολίτευσης. Και στις 8 Δεκεμβρίου του 1974 το 69,2% των Ελλήνων είπε “όχι” στη βασιλεία.
Φωτογραφίες: Δημόσιες facebook/instagram
Πληροφορίες: Νεότερη ιστορία της Ελλάδας, Wikipedia, news247, ethnos, iefimerida.