Οι αιτίες της υπογλυκαιμίας και η αντιμετώπιση…

Αν και την έχω χρησιμοποιήσει αυτή την λέξη χαριτολογώντας ..για παράδειγμα.. ’’ας φάω ένα γλυκό με έχει πιάσει υπογλυκαιμία..’’,  η αλήθεια είναι τα πράγματα πίσω από αυτή την κατάσταση είναι πιο σοβαρά..

Πέντε σημαντικοί λόγοι λοιπόν βρίσκονται πίσω από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας..

Διαβήτης. Παραδόξως, αν και είναι μια κατάσταση που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι η πιο κοινή αιτία της υπογλυκαιμίας. Αυτό οφείλεται στο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Αλκοόλ. Στους αλκοολικούς, τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας δεν είναι ασυνήθιστα. Ο βασικός μηχανισμός είναι ότι το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ. Συνήθως συνδυάζεται με μεγάλες περιόδους νηστείας, που σημαίνει ότι ένας αλκοολικός δεν τρώει αρκετά ή την κατάλληλη στιγμή.

Παρατεταμένη νηστεία. Οι μεγάλες περίοδοι νηστείας μπορούν να την προκαλέσουν, παρόλο που η γλυκαγόνη δρα στην αρχή. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα είναι αρκετή σε κάποιο σημείο. Ασθένειες με νευρική ανορεξία προκαλούν παρατεταμένη νηστεία. Εάν ένα άτομο δεν τρώει, το σώμα του δεν παίρνει τη γλυκόζη που χρειάζεται.

Φάρμακα. Πέρα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία ως παρενέργεια. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε την κινίνη, για τη θεραπεία της ελονοσίας ή της γκατιφλοξασίνης, η οποία είναι ένα αντιβιοτικό.

Ινσουλίνωμα. Ένας όγκος του παγκρέατος που σχηματίζεται λόγω υπερανάπτυξης των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Προφανώς, εάν υπάρχει περισσότερη ινσουλίνη στο σώμα, θα εμφανιστούν επεισόδια υπογλυκαιμίας.

Πολλές από τις αιτίες της υπογλυκαιμίας συνδέονται με το πάγκρεας.

Τι να κάνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας

Εάν η υπογλυκαιμία είναι ήπια, το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η παροχή υγρών που επιτρέπουν στο άτομο να πάρει γλυκόζη άμεσα..  Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ποτήρι νερό με δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ένα ποτήρι ζαχαρούχο ποτό ή 0,2 λίτρα (200 κυβικά εκατοστά) χυμού φρούτων, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, οι ασθενείς με σοβαρή υπογλυκαιμία δεν μπορούν να φάνε τίποτα, επειδή θα είναι αναίσθητοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί εφαρμόζουν τεχνητά την ορμόνη γλυκαγόνη μέσω μιας ένεσης.

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like