Οι πηγές έμπνευσης που δεν θα σε προδώσουν ποτέ!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τι κάνετε όταν χρειάζεσθε λίγη έμπνευση;

Υπάρχουν στιγμές ή ακόμη και ολόκληρες περίοδοι στη ζωή σας που νιώθετε ότι έχετε στερέψει από ιδέες; Φάσεις που η δημιουργικότητά σας πιάνει πάτο;

Η έμπνευση δεν μπορεί εύκολα να οριστεί με λόγια. Είναι «κάτι» που ξυπνάει μέσα μας και μας οδηγεί σε κάθε είδους δημιουργία, είτε είμαστε δάσκαλοι, μουσικοί, ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές, μάγειρες, χορογράφοι, σκηνοθέτες, μηχανικοί, απλοί γονείς, οτιδήποτε! Ο καθένας μας λοιπόν αντλεί έμπνευση από διαφορετικές καταστάσεις και αλλιώς την αντιλαμβάνεται.

Θα σας μιλήσω για τη δική μου περίπτωση. Θα προσπαθήσω να καταγράψω τις πηγές έμπνευσης που χρησιμοποιώ και δεν με έχουν προδώσει ποτέ! Σκοπός μου είναι να βρείτε κι εσείς νέους τρόπους να εμπνευστείτε και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας, που είναι χρήσιμη σε όλους τους τομείς.

Τι κάνω όταν χρειάζομαι έμπνευση;

Τέχνη όλων των ειδών και των μορφών!

Οι τέχνες προκαλούν συναισθήματα! Κάθε φορά που αναζητώ έμπνευση στρέφομαι στην τέχνη: χορός, θέατρο, εικαστικά, γλυπτική, κινηματογράφος, μουσική, οτιδήποτε σχετικό με επηρεάζει, με βάζει σε σκέψεις και διάθεση αναζήτησης. Ακόμη και αν παρακολουθήσω μια αντικειμενικά «κακή» παράσταση ή οτιδήποτε αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών μου, κάτι μαθαίνω, κάτι κρατάω μέσα μου έστω και για αστειευτώ.

Επικοινωνία με άλλους ανθρώπους

Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, στην εργασία μας, έξω, στα μαγαζιά, με φίλους, συγγενείς. Συνήθως λέμε τα βασικά, στην ερώτηση «τι κάνεις», η απάντηση είναι αυτόματα «καλά», ακόμη κι όταν δεν ισχύει αυτό! Όταν χρειάζομαι έμπνευση λοιπόν, προσπαθώ να «συνδεθώ» με τους ανθρώπους, όχι απλώς να μιλήσουμε για τα τυπικά. Γενικά είμαι πολυλογού και πολύ συχνά πηγαίνω από το ένα θέμα στο άλλο. Έχω παρατηρήσει όμως ότι αν καταφέρω κάπου να περιορίσω την ορμή μου και να στραφώ σε ερωτήσεις, δηλαδή να γίνω καλύτερος ακροατής, τότε αμέσως λαμβάνω πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα και ερεθίσματα.

Ρωτήστε τους άλλους λοιπόν, όχι μόνο «τι κάνουν», «καλά» θα σας πουν! Ρωτήστε για κάτι που τους αρέσει, που τους προβληματίζει, τι φοβούνται, τι τους απασχολεί αυτό το διάστημα. Ρωτήστε με ειλικρινή διάθεση να μάθετε και τότε θα λάβετε αληθινή έμπνευση!

Διάβασμα

Γενικά δεν διαβάζω πολύ ή τουλάχιστον όσο θα ήθελα. Από τη μία οι πολλές ώρες εργασίας και οι αποστάσεις, από την άλλη ένα μικρό παιδί που χρειάζεται κι εκείνο την προσοχή μου και γενικά ο χρόνος που απομένει για διάβασμα καταναλώνεται σε άλλες δραστηριότητες. Δεν το λέω σα δικαιολογία γιατί ξέρω πολύ καλά πως όταν θέλεις πραγματικά κάτι πάρα πολύ, μπορείς να βρεις χρόνο (και θα το συζητήσουμε κάποια στιγμή αυτό περισσότερο!).

Κάποιες φορές αναζητώ έμπνευση λοιπόν στα βιβλία. Σε όλων των ειδών τα βιβλία! Από παιδικά παραμύθια, κόμικς, βιβλία αυτοβελτίωσης μέχρι λογοτεχνικά και από εφημερίδες και περιοδικά μέχρι e-books και audio books.

Τα παιδιά

Τα παιδιά είναι αστείρευτες πηγές ενέργειας και φαντασίας. Ο μικρός μου πολύ συχνά μου χαρίζει απλόχερα έμπνευση: κάτι που θα πει, που θα ρωτήσει, που θα κάνει, μέσα από το παιχνίδι, πάντα ανακαλύπτω νέους κόσμους.

Φωτογραφίες

Ναι, καλά διαβάσατε. Οι φωτογραφίες αποδεικνύονται για μένα ευεργετικές. Όταν κάθομαι να οργανώσω τις αμέτρητες φωτογραφίες που έχω μέσα στο κινητό μου, να τις βάλω σε φακέλους, ενδεχομένως να επεξεργαστώ κάποιες και τις ξαναβλέπω γυρνώντας πίσω στο παρελθόν, τότε πραγματικά ταξιδεύω.

Αναμνήσεις και συναισθήματα επανέρχονται και ζωντανεύουν ξανά, ένα χαμόγελο, ένα ηλιοβασίλεμα, μια βραδιά με φίλους, ένα δροσερό κοκτέιλ, οτιδήποτε απαθανάτισα κάποια στιγμή, μπορεί να αποτελέσει για μένα έμπνευση σε δεύτερο χρόνο!

You May Also Like