Οι σειρές που μας μεγάλωσαν

Καθισμένη τις προάλλες στον καναπέ μου και χαζεύοντας την τηλεόραση το μάτι μου έπεσε πάνω στη σειρά «Ντόλτσε Βίτα». Ναι καλέ, αυτή με τη Χριστίνα που είχε σχέση με το γαμπρό της τον Αντώνη.

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον όλο το επεισόδιο ενώ στο μυαλό μου «ξυπνούσαν» αναμνήσεις από την παιδική και μετέπειτα εφηβική μου ηλικία. Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα και άλλες σειρές, πολλές, με τις οποίες απλά μεγάλωσα.

Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ και μαζί σας κάποιες από τις σειρές που θεωρώ ότι και εσείς μεγαλώσατε μαζί τους.

Όπως σας είπα και παραπάνω η πρώτη σειρά ήταν η «Ντόλτσε Βίτα». Η σειρά εξιστορούσε τον παράνομο έρωτα μιας χήρας διευθύντριας εργοστασίου, της Χριστίνας Μαρκάτου (Άννα Παναγιωτοπούλου) με το νεαρό Αντώνη Καλούδη (Θανάσης Ευθυμιάδης), ο οποίος μάλιστα επρόκειτο αρχικά να γίνει γαμπρός της. Ολόκληρη η δομή του σήριαλ ήταν βασισμένη στο πώς θα μείνει μέσα από κωμικές καταστάσεις κρυφός αυτός ο δεσμός, από το ευρύτερο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον της εργοστασιάρχου. Το πρώτο επεισόδιο είχε προβληθεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 1995. Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι έχει προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη από το σταθμό.

newego_large_t_248161_106615439Η δεύτερη σειρά ήταν τα «Εγκλήματα». Ποιος δεν έχει γελάσει ή δε γελάει ακόμα με τη Σωσώ Παπαδήμα και τις μηχανορραφίες της προκειμένου να σκοτώσει το σύζυγό της Αλέκο, ο οποίος είχε σχέση με τη Φλώρα; Ποιος δε θυμάται ακόμα τη Κορίνα και το επάγγελμά της καθώς και τη σχέση της με τον Φωτάρα; Μάλλον όλοι μας θυμόμαστε αυτούς τους χαρακτήρες. Η σειρά προβλήθηκε τις σεζόν 1998-1999 και 1999-2000.

zp_51805_egklimataΗ τρίτη σειρά είναι παιδική τηλενουβέλα μεξικάνικης παραγωγής του 1989 και φυσικά μιλάω για το «Καρουσέλ». Πόσες από εμάς δεν είχαμε ταυτιστεί με τη Μαρία Χοακίνα ή μπορεί να ξεχάσει το Σιρίλο που ήταν κρυφά ερωτευμένος με τη Μαρία Χοακίνα; Ή τη Λάουρα που όλο έτρωγε και τη Δεσποινίς Σιμένα που τους δίδασκε με ιδιαίτερη αγάπη; Η σειρά μεταδόθηκε τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1.

carrusel-de-ninosΣυνεχίζοντας την ανασκόπηση δε θα μπορούσα να μη σταθώ και στο «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι». Ξεκίνησε να προβάλλεται το Σεπτέμβριο του 1974 στην αμερικανική τηλεόραση και διήρκεσε συνολικά 9 σεζόν, κέρδισε τρεις χρυσές σφαίρες και προβλήθηκε σε πολλές  χώρες. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται μεταγλωτισμένη τη δεκαετία του ’70 από την ΥΕΝΕΔ και αμέσως η Λόρα και η οικογένειά της έγινε αγαπητή στο κοινό και ιδιαίτερα στα παιδιά…

1439462891-a269962fe1424e1ca3e68c328b9fed61Άλλη μία σειρά που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το «Baywatch». Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον David Haselhoff ή την Pamela Anderson να τρέχουν πάνω-κάτω στην παραλία φορώντας τα κόκκινα μαγιό τους, προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπους αλλά και να λύσουν μυστήρια; Στην Ελλάδα προβλήθηκε αρχικά από τον ΑΝΤ1 (πρώτη προβολή το 1991) και στη συνέχεια από τον Alpha το καλοκαίρι του 2008. Η σειρά διήρκεσε για δώδεκα χρόνια, από το 1989 έως το 1999 και από το 1999 έως το 2001, όταν συνεχίσθηκε σαν «Baywatch Hawaii», καθώς τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν από τη Σάντα Μόνικα (Καλιφόρνια) στο γνωστό νησί του Ειρηνικού. Συνολικά, έφτασε τις 11 σεζόν και τα 242 επεισόδια.

BW_slide_03.tif

Τέλος, μία ακόμα ξένη σειρά που μας μεγάλωσε ήταν και το «Beverly Hills». Η θρυλική σειρά της FoxNetwork ξεκίνησε στον αέρα στις 4 Οκτωβρίου 1990 και τελείωσε στις 17 Μαϊου του 2000, μετά από δέκα σεζόν. Η Kelly, η Dona, ο Brandon, ο Dylan και τα άλλα παιδιά αγαπήθηκαν όσο λίγοι.

o-beverly-hills-90210-photos-facebookΕπιστρέφοντας στην Ελλάδα, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις «Τρεις Χάριτες»; Εγώ πάντως όχι. Οι τρεις Χάριτες  ήταν μία κωμική σειρά που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel τις τηλεοπτικές περιόδους 1989-1990 (στο δεύτερο μισό της σεζόν), 1990-1991 και 1991-1992. Ήταν ένα από τα πρώτα σήριαλ που προβλήθηκαν στην νεοσύστατη τότε ιδιωτική τηλεόραση.

s004_2664133_type1_type13157Μία ακόμα σειρά που μου ήρθε στο μυαλό είναι και το «Ρετιρέ». ο ρετιρέ ήταν ελληνική κωμική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στο Mega Channel την περίοδο 1990-1992 για δύο τηλεοπτικές περιόδους και περιελάμβανε 84 επεισόδια. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωταγωνίστρια της σειράς ήταν η Κατερίνα Γιουλάκη στο ρόλο της Κατερίνας Σοφιανού. Η σειρά αποτελεί μια προσπάθεια περιγραφής της ελληνικής κοινωνίας, των δομών και της νοοτροπίας της, όπως προέκυψαν μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και ταυτόχρονα μια προσπάθεια κριτικής και σάτιρας των αρνητικών φαινομένων της κοινωνίας αυτής στις αρχές  της δεκαετίας του 1990. Η σειρά έγινε γνωστή ιδίως από τις συνεχείς ετήσιες επαναπροβολές της, ειδικά μετά το 2000. Σημειωτέον ότι η σειρά δεν έχει κανονικό τέλος καθώς σύμφωνα με το Γιάννη Δαλιανίδη θα γυριζόταν και τρίτος κύκλος αλλά τελευταία στιγμή ακυρώθηκε αυτό το σχέδιο και η σειρά έμεινε μετέωρη.

retire4Ακόμα ποιος δεν ταυτίστηκε με το «Εμείς και Εμείς»; Το Εμείς κι Εμείς είναι μια κωμική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε για πρώτη φορά τις σεζόν 1994-1998 από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel (κοινώς ΜEGA). Ως επίκεντρο έχει την ζωή μιας παρέας ανθρώπων με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, οι οποίοι ζουν στην ίδια πολυκατοικία, στην περιοχή του Μετς.

Τέλος δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο «Κωνσταντίνου και Ελένης». Το Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια δημοφιλής ελληνική κωμική τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1, στην οποία πρωταγωνιστούν η Ελένη Ράντου και ο Χάρης Ρώμας. Προβλήθηκε τις τηλεοπτικές περιόδους 1998-1999 και 1999-2000 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Από το 2000 και μετά έχει προβληθεί σε τεράστιο αριθμό – ρεκόρ επαναλήψεων, τον μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες τις σειρές του ΑΝΤ1.

tvmedia_konnoukaielenisΚλείνοντας, δε μπορώ να αφήσω στην «απέξω», τις μεταγλωτισμένες μεξικάνικες σειρές όπως είναι η «Μαρία της γειτονιάς», η «Μαριμάρ», η «Εσμεράλδα» κτλ.

esmeralda-1Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλές σειρές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία αλλά και άλλες που δε σημείωσαν τόσο μεγάλη, όλες όμως όταν τις βλέπουμε τυχαία, είτε στο διαδίκτυο, είτε στην τηλεόραση, μας κάνουν να αναπολούμε, να γινόμαστε πάλι για λίγο μόνο παιδιά, για λίγο μόνο έφηβοι..

You May Also Like