Γράφει η Εύα Καλαβρή.
«Μπορώ να κάνω graffiti μαμά;» με ρώτησε ο γιος μου πρόσφατα, εμφανώς επηρεασμένος από τα graffiti που φτιάχνουν νεαροί στους τοίχους του σχολείου του.
Και κάπως έτσι αρχίσαμε να μιλάμε για το graffiti. Του πρότεινα να κάνουμε «ρεπορτάζ», να βγούμε βόλτα σε διάφορες γειτονιές της Χαλκίδας, να εντοπίσουμε graffiti, να τα φωτογραφίσουμε, να τα παρατηρήσουμε…

στη Χαϊνά
Έχουν κοινά στοιχεία; Ποιος / Ποιοι υπογράφουν; Τι δείχνουν; Σε ποιους τοίχους τα έφτιαξαν και γιατί; Είναι «παράνομα» ή μήπως έγιναν «κατά παραγγελία»; Τι μηνύματα διαδίδουν; Μας αρέσουν ή τα θεωρούμε «βανδαλισμό»;
Εννοείται δέχτηκε με ενθουσιασμό κι έτσι, Κυριακή μεσημέρι, επισκεφθήκαμε μερικά από τα graffiti της πόλης μας…
Για την ιστορία, graffiti θεωρούνται τα συνθήματα ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που βρίσκονται συνήθως σε δημόσιους χώρους, όπως σε τοίχους κτιρίων. Με τη μορφή που το ξέρουμε εμείς σήμερα, το graffiti αναπτύχθηκε ραγδαία την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη όπου πρωτοεμφανίστηκε η κουλτούρα του hip – hop (τέλη δεκαετίας ’70 στο Νότιο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης). Μάλιστα, θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία του hip hop ρεύματος (one of the elements of hip hop).

στην Ξυρόβρυση
Τα χρόνια πέρασαν, το graffiti εξελίχθηκε, όπως αλλάζουν οι γενιές και τα βιώματα των ανθρώπων και διαδόθηκε παντού.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος κάνει graffiti.
Μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης; Καταγγελία; Statement; Επίδειξη ταλέντου; Μορφή εξέγερσης – επανάστασης; Εναντίωση στους κοινωνικούς κανόνες; Τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων και ομάδων; Ακτιβισμός; Διάδοση πολιτικού ή κοινωνικού μηνύματος; Μορφή διαμαρτυρίας;

στη Χαϊνά
Στο μικρό μας ρεπορτάζ δεν εξετάζουμε τη νομιμότητα των graffiti. Σίγουρα, το να πάρει κάποιος ένα σπρέι ή έναν μαρκαδόρο και ν’ αρχίσει να γράφει σε τοίχους σπιτιών, είναι πράξη παράνομη και καταδικαστέα. Τα έργα που φωτογραφίσαμε, μάλλον δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία!
Εδώ να σημειώσω ότι στο σχολείο του γιου μου, που ανέφερα στην αρχή, τα graffiti γίνονται για να στολίσουν τη μάντρα και τους τοίχους, για να δώσουν χρώμα και ζωντάνια. Φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντή και συλλόγου γονέων.
Αν κάποιος από τους καλλιτέχνες της πόλης μας αναγνωρίσει το έργο του στις φωτογραφίες, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου! Θα ήθελα να μιλήσουμε!
Εισαγωγική εικόνα: οι ρεπόρτερς μπροστά από αγαπημένο graffiti στη γειτονιά μας (ιχθυόσκαλα), κατά την καραντίνα του 2020