Όσπρια αυτός ο «εχθρός» μικρών και μεγάλων… Αρκετοί είναι εκείνοι που δε θέλουν να τα δούνε ούτε ζωγραφιστά ενώ οι λάτρεις του κρέατος τα αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι».
Και η μάχη με τα όσπρια είναι ένας καθημερινός αγώνας, ειδικά για τις μαμάδες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα εντάξουν στη δατροφή των παιδιών τους, για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με τα οφέλη τους..
Όμως πάνω σε αυτό, ας είναι καλά οι διάσημοι σεφ οι οποίοι πάντα εφευρίσκουν τρόπους ώστε ένα απλό πιάτο οσπρίων και στην προκειμένη τα ρεβίθια, να αποκτήσουν άλλο νόημα και η κατανάλωσή τους να είναι τόσο ευχάριστη όσο και του κρέατος…
Έτσι σήμερα θα ασχοληθούμε με μία συνταγή από τον Έκτορα Μποτρίνι που φέρνει ως τίτλο «Βελουτέ από ρεβίθια με γαρίδες και πράσα».
Υλικά
- 1 κονσέρβα ρεβίθια (500 γρ)
- 200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες μόνο με την ουρά
- 1 πράσα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τα ρεβίθια που έχουμε σουρώσει πριν, τσιγαρίζουμε ακόμα λίγο και τα σκεπάζουμε με το ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ. Ελέγχουμε από αλάτι και πιπέρι. Βγάζουμε μία κουτάλα από τα ολόκληρα ρεβίθια και τα υπόλοιπα τα περνάμε στο μίξερ να γίνει μία βελουτέ. Ξεχωριστά σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τις γαρίδες ίσα ίσα να ζεσταθούν και τηγανίζουμε την πράσα που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες σε λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο πολύ ζεστό τη βελουτέ μαζί με τα ρεβίθια τα ολόκληρα, τις γαρίδες, την πράσα που έχουμε τηγανίσει και λίγο ελαιόλαδο.