Όλα τα μυστικά για δροσερή φρουτώδη Sangria!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Καλοκαίριασε! Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται κι έτσι θα σπεύσουμε στις παραλίες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!

Η επικρατούσα διάθεση είναι για έξοδο και διασκέδαση και πολύ χαίρομαι ν’ ακούω για πάρτι, γάμους, εκδηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο!

Μια κόκκινη Sangria, αρωματική, φρουτώδης και δροσιστική, είναι το καλύτερο συνοδευτικό ποτό για την παρέα που θα μαζευτεί για ν’ απολαύσει fingerfood και tapas, ακούγοντας ωραίες μουσικές και κάνοντας καλοκαιρινά σχέδια!

Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη και έχετε μεγάλο βαθμό ελευθερίας για παραλλαγές! Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσετε!

Πάμε να μάθουμε την ιστορία της, τα μυστικά της και να σας προτείνουμε ιδέες για να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή.

Η Sangria είναι ένα αλκοολούχο ποτό Ισπανικής και Πορτογαλικής καταγωγής. Αποτελείται παραδοσιακά από κόκκινο κρασί και κομμάτια φρούτων ενώ συχνά εμπλουτίζεται με αποστάγματα, σιρόπια και μπαχαρικά. Είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ισπανία, ακόμα κι αν οι ντόπιοι δεν την έχουν πια ως πρώτη προτίμηση.

Όνομα και Ιστορία

Το όνομα της προέρχεται από την ισπανική λέξη sangre, η οποία προέρχεται από το λατινικό sanguis, που σημαίνει «αίμα», και φυσικά αναφέρεται στο βαθύ κόκκινο χρώμα της.

Πάνω από 2.000 χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι διέσχισαν την Ιβηρική Χερσόνησο φυτεύοντας αμπελώνες στην πορεία τους. Καθώς το νερό εκείνη την εποχή δεν ήταν ασφαλές για πόση, συνήθιζαν να προσθέτουν αλκοόλ για την εξόντωση τυχόν βακτηρίων. Οι πρώτες εκδοχές λοιπόν του ποτού ήταν μείγματα κρασιού, νερού, βοτάνων και μπαχαρικών. Εκτός από την καταλληλότητα του νερού, οι υπόλοιπες προσθήκες υλικών είχαν σκοπό να βελτιώσουν τη γεύση του επιτραπέζιου οίνου.

Βασικά Συστατικά

Κόκκινο κρασί, λεμόνι, πορτοκάλι, ξύλο κανέλας, λευκή ζάχαρη (ή μέλι), μήλο, νεκταρίνι και ανθρακούχο νερό – σόδα (για όποιον θέλει στο σερβίρισμα).

Tips, μυστικά και απαραίτητη γνώση πριν ξεκινήσετε!

Κόκκινο κρασί: Χρησιμοποιήστε ένα αξιοπρεπές φρουτώδες επιτραπέζιο κρασί, κάποιο που σίγουρα θα πίνατε ευχάριστα και σκέτο, αλλά όχι και πολύ ιδιαίτερο ή ακριβό.

Φρούτα: Τα πιο κοινά φρούτα που βλέπουμε στην κόκκινη Sangria είναι τα εσπεριδοειδή. Λεμόνι και πορτοκάλι θα χρειαστείτε σίγουρα καθώς και άλλα φρούτα ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας, όπως ροδάκινο, νεκταρίνι, βερίκοκο και πράσινο μήλο.

Μπαχαρικά: Οι παραδοσιακές συνταγές προτείνουν απλώς την προσθήκη ενός αρωματικού ξύλου κανέλας. Όταν νιώσετε έτοιμοι για πειραματισμό, δοκιμάστε, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρίφαλο!

Ζάχαρη: Είναι μάλλον προαιρετική… Δοκιμάστε αρχικά το αποτέλεσμα χωρίς προσθήκη γλυκαντικής ουσίας κι αν έπειτα θέλετε το ποτό σας πιο γλυκό, τότε προσθέστε σιρόπι ως εξής:

Για κάθε λίτρο κρασιού υπολογίστε περίπου 220-250 γρ. λευκής ζάχαρης ή 200 γρ. μέλι σε 150 ml νερό, τα οποία θα ζεστάνετε σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν σε σιρόπι. Αφήνετε να έρθει το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ρίξετε στην κανάτα με το κρασί!

Ανθρακικό: Στην κανάτα δεν χρειάζεται να προσθέσετε σόδα ή ανθρακούχο νερό. Μπορείτε όμως να σερβίρετε τη sangria με προσθήκη ανθρακικού σε όποιον προτιμάει το ποτό του sparkling!

Έξτρα αλκοόλ: Στις πιο μεθυστικές παραλλαγές θα βρείτε μπράντι, βερμούτ, ρούμι ή και βότκα. Προσθέστε με σύνεση και δοκιμάζετε προκειμένου να πετύχετε αυτό που σας αρέσει.

Πώς να φτιάξετε την δική σας υπέροχη δροσερή Sangria:

Πάρτε κανάτα ή μεγάλο μπολ και βάλτε αρκετό πάγο!

Για κάθε λίτρο κρασιού, βάζετε 125 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, 50-70 ml φρέσκο χυμό λεμόνι, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 πορτοκάλι κι ένα λεμόνι κομμένα σε ροδέλες ή φέτες (με τη φλούδα), 1 μήλο κομμένο σε κύβους και προαιρετικά το σιρόπι (που ετοιμάσαμε πιο πάνω), το έξτρα αλκοόλ και άλλα φρούτα.

Σερβίρετε με κουτάλα κι ανθρακούχο νερό (για όποιον θέλει!)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *