Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου από σήμερα εισέρχονται στην τελική ευθεία για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων 2023, στις 2 Ιουνίου.
Είτε είμαστε καθηγητές, είτε γονείς, συγγενείς, απλοί φίλοι, οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια των παιδιών και να σεβαστούμε τις αγωνίες τους. Και αυτό είναι πολλές φορές πιο εύκολο από ό, τι φαντάζεστε. Η διακριτικότητα και η κατανόηση βοηθούν, τα πολλά λόγια και το «κήρυγμα» καθόλου!
Η απαγορευμένη φράση των ημερών είναι το περιβόητο:
«μην αγχώνεσαι»
Όχι μόνο αυτή την περίοδο, αλλά γενικά, το «μην αγχώνεσαι» μπορεί να το ακούω γύρω μου και 10 φορές την ημέρα! Κι εννοείται, άλλες τόσες φορές το λέω κι εγώ σε άλλους… Λες και υπάρχει ένα κουμπί, που «σβήνει» το άγχος και δεν είχες σκεφτεί να το πατήσεις, μέχρι που στο είπε κάποιος. Έτσι, με το που σου λένε «μην αγχώνεσαι», εντελώς μαγικά κι αυτόματα, σταματάς να αγχώνεσαι! Κάποιος σου λέει πως να νιώθεις κι εσύ το κάνεις!
Προφανώς και δεν συμβαίνει αυτό και η φράση αυτή δεν βοηθάει καθόλου.
Από το να λέμε «έλα μωρέ, μην αγχώνεσαι» λοιπόν, είναι καλύτερα να μη λέμε τίποτα, ενώ αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε, μπορούμε να πούμε:
«Μίλησέ μου, πες μου πως νιώθεις, σε ακούω»
«Είμαι εδώ για σένα, στα εύκολα και στα δύσκολα»
«Σε καταλαβαίνω»
Αυτές τις μέρες λοιπόν, ας είμαστε προσεκτικοί. Ας πετάξουμε στην άκρη «ζυγαριές» και συγκρίσεις, success και failure stories άλλων ανθρώπων. Τα παιδιά θα πάνε να γράψουν τη δική τους πορεία και ιστορία και μας χρειάζονται δίπλα τους χωρίς να κρίνουμε.
Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια ενθαρρυντική κουβέντα και πολλή διακριτικότητα, αγαπητοί φίλοι, είναι τα μυστικά για τη διαχείριση του στρες των εξετάσεων. Τα παιδιά ξέρουν… θα φτιάξουν το πρόγραμμά τους, θα κάνουν τα διαλείμματά τους, θα διαχειριστούν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους. Άλλωστε, πάνω από έναν χρόνο τώρα, γ’ αυτό ακριβώς προετοιμάζονται.
Θυμηθείτε:
Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να «πιέσουμε» τα παιδιά να διαβάσουν…
Δεν βοηθάει σε τίποτα να κάνουμε συγκρίσεις με άλλα παιδιά και περιπτώσεις…
Αν είμαστε γονείς, ας προσέξουμε να μην προβάλλουμε τους δικούς μας φόβους και το δικό μας άγχος στα παιδιά…
Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερπροστατευτικοί αυτή την περίοδο. Τα παιδιά δεν είναι άρρωστα και οι πανελλήνιες δεν είναι το σημαντικότερο ορόσημο στις ζωές τους…