Πατατόσουπα βελουτέ με γαρίδες και το «μαγικό ραβδί» του Chef

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Δύσκολη μέρα; Κρύο και υγρασία; Κρυολόγημα που σας γυροφέρνει; Σας έχω το βάλσαμο που σίγουρα θα σας βοηθήσει, ενώ παράλληλα είναι γευστικό και θρεπτικό! Σούπα!

Και για να μη τη συνδυάσουμε την καημένη τη σουπίτσα μόνο με το κρυολόγημα και την ταλαιπωρία, να πούμε ότι αποτελεί και μία εύκολη και γρήγορη επιλογή που δίνει μεγάλο βαθμό ελευθερίας να αυτοσχεδιάσεις με ό, τι λαχανικά και υλικά υπάρχουν στην κουζίνα σου!

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε με τις σούπες βελουτέ, λαχταριστές κι εντυπωσιακές μαζί, ιδανική επιλογή και για πρώτο ή συνοδευτικό πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην Αράχωβα (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο) και κάθε βράδυ δοκιμάζαμε μία βελουτέ σούπα πριν από το κυρίως πιάτο μας. Πραγματικά, δεν θα μπορούσε να ταιριάξει περισσότερο κάποιο άλλο φαγητό στη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης. Η παρέα μάλιστα άρχισε να δίνει ιδέες για παραλλαγές και υλικά που άρεσαν στον καθένα, τόσες που το μυαλό μου γέμισε εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις και ανυπομονούσα να πειραματιστώ κι εγώ στην κουζίνα μου αναλόγως.

Έσπευσα λοιπόν να αγοράσω ένα ραβδομπλέντερ χειρός, αρκετά δυνατό ώστε να μην παιδεύομαι όταν χρησιμοποιώ μεγάλη κατσαρόλα. Μα τι μαγική ανακάλυψη είναι αυτό το μαραφέτι; Και πόσο γρήγορα έφτιαξα μια βελουτέ πατατόσουπα από την οποία δεν έμεινε σταγόνα; Γιατί δεν το είχα δοκιμάσει τόσο καιρό;; Η αλήθεια είναι ότι είχα δοκιμάσει, αλλά χωρίς αυτό το εργαλείο η διαδικασία είναι κάπως δυσκολότερη, χρονοβόρα και λερώνεις επιπλέον σκεύη. Ίσως γι’ αυτό το λόγο οι σούπες βελουτέ έλειπαν από το «ρεπερτόριο» της δικής μου κουζίνας και τώρα θα αποκτήσουν μία μόνιμη θέση!

Στη συνέχεια βγήκα με φίλες και συζητήσαμε το θέμα! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ιδέες μου είπαν (και τις ευχαριστώ!) Τελικά, διαπίστωσα ότι η σούπα βελουτέ έχει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ανθρώπων και ότι είναι ευκολία γι’ αυτόν που μαγειρεύει, γιατρικό γι’ αυτόν που τρώει και έμπευση γι’ αυτόν που αρθρογραφεί!!!

Συνταγή για πατατόσουπα βελουτέ με γαρίδες

Υλικά

2-3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες και κομμένα με κομμάτια

2-3 μεγάλα καρότα σε κομμάτια

1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι

10 τοματίνια μεγάλα χωρίς φλούδα

1 μέτριο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια

Χυμό από 2 λεμόνια

1 μπολ γαρίδες καθαρισμένες μέτριες – μεγάλες (για να μπορέσετε να τις αφαιρέσετε από την κατσαρόλα)

2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, γλυκιά πάπρικα, τριμμένο σκόρδο, κύβο ή σκόνη λαχανικών (προαιρετικά)

Εκτέλεση

η Κυριακάτικη κατσαρόλα μας!

Βράζουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα και 1 λίτρο νερό για 15 λεπτά, όλα τα παραπάνω εκτός από το χυμό λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις γαρίδες και τα φύλλα δάφνης και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 5 λεπτά. Στη συνέχεια, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ χειρός το μίγμα της κατσαρόλας, προσθέτουμε το μισό χυμό λεμονιού και ξαναρίχνουμε μέσα τις γαρίδες ανακατεύοντας. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκα φύλλα μυρωδικών και έξτρα λεμόνι για όποιον θέλει!

Το αποτέλεσμα

Μυστικά για σούπες βελουτέ – έργα τέχνης
  • Μία σούπα βελουτέ μπορεί να προκύψει με ό, τι ξεχασμένο και περισσευούμενο λαχανικό έχει απομείνει στην κουζίνα και φλερτάρει με τον κάδο απορριμμάτων!
  • Μπρόκολο, παντζάρι, κολοκύθι, ντομάτα, και άλλα λαχανικά που τα παιδιά (ίσως) δεν προτιμούν, μέσα σε μία τέτοια σούπα μπορεί να τα φάνε και με όρεξη!
  • Δοκιμάστε να βάλετε στη σούπα σας στο τέλος: ψιλοκομμένο μπέικον (ψημένο), μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα!!!
  • Τι λέτε για σπιτικά κρουτόν; Κόψτε ψωμάκι, ή ψωμί τοστ σε κυβάκια, αλατοπιπερώστε, ρίξτε μυρωδικά, ραντίστε με ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο.
  • Ξεκινώντας με μία ζεστή σούπα ως πρώτο πιάτο, το αίσθημα του κορεσμού είναι πιο έντονο σε σχέση με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου φαγητού, κι έτσι θα αισθανθείτε ότι χορταίνετε πιο γρήγορα και δε θα πέσετε με τα μούτρα στα επόμενα πιάτα!!!

Κάποτε ο πατέρας μου, μου είχε πει «μπορείς και φτιάχνεις φαγητό από το τίποτα» καθώς είχα βρεθεί εκτάκτως στο πατρικό μου να βοηθήσω μία μέρα και το μεσημέρι άνοιξα ντουλάπια και ψυγείο και μαγείρεψα γρήγορα με ό, τι βρήκα…

Που να με δει τώρα που έχω φτάσει σε άλλα επίπεδα (κι ούτε ο Jamie Oliver δε με πιάνει πια)!

 

 

You May Also Like