Πεθύμησες ψαράκι; Συνταγή για γαύρο μαρινάτο!

Ο γαύρος μαρινάτος είναι ένα από τα πιάτα που μας θυμίζουν καλοκαίρι και μεζέδες κοντά στη θάλασσα. Πάμε να δούμε αυτή την συνταγή για ένα κλασσικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο!

Υλικά

1 κιλό γαύρο
300-400 γρ. αλάτι, χοντρό
200 γρ. μηλόξιδο
300 γρ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά τσίλι
1 σκ. σκόρδο
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.γ. πιπέρι, μαύρο σε κόκκους
4 κλ. δεντρολίβανο
500 γρ. ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα

ψωμί, φρυγανισμένο
1/2 πιπεριά τσίλι
μυρωδικά, φρέσκα
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι


Εκτέλεση

Για το φιλετάρισμα

Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι κάνουμε κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού μία τομή. Αφαιρούμε τα εντόσθια και κόβουμε το κεφάλι.
Χαράσσουμε με το μαχαίρι παράλληλα με το κόκαλο. Ανοίγουμε τον γαύρο, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο κόβοντας την άκρη του με το μαχαίρι προσέχοντας να μην κόψουμε την ουρά. Πλένουμε τον γαύρο με νερό.
Για τον γαύρο

Σε ένα μικρό ταψί ρίχνουμε χοντρό αλάτι για να καλύψουμε τη βάση του.
Μεταφέρουμε τον φιλεταρισμένο γαύρο πάνω στο αλάτι δημιουργώντας την πρώτη στρώση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας εναλλάξ χοντρό αλάτι και τα φιλέτα από τον γαύρο.
Όταν βάλουμε στο ταψάκι όλα τα υλικά αφήνουμε για 20-30 λεπτά για να μαριναριστεί ο γαύρος.
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Όταν ο γαύρος είναι έτοιμος προσθέτουμε στο μπολ του νερό, τον ξεπλένουμε πρώτα στο νερό του και αμέσως μετά στο καθαρό νερό του μπολ.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φιλέτα του γαύρου.
Στεγνώνουμε τον γαύρο πιέζοντας την επιφάνειά του με απορροφητικό χαρτί. Αφαιρούμε όλη την υγρασία.

Σε ένα μικρό ταψί προσθέτουμε το μηλόξιδο, ελαιόλαδο, την πιπεριά τσίλι κομμένη σε λεπτές φέτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, φλούδες λεμονιού, πιπέρι σε κόκκους, δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τον γαύρο.
Πιέζουμε με τα χέρια μας για να καλυφθεί από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και πιέζουμε για να εφάπτεται με τον γαύρο. Θέλουμε ο γαύρος να είναι βυθισμένος μέσα στη μαρινάδα. Αφήνουμε για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν ο γαύρος είναι έτοιμος, σουρώνουμε και τον μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βάζο με ηλιέλαιο. Τον συντηρούμε στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα

Σε ένα πιάτο προσθέτουμε τον γαύρο και ρίχνουμε τη μαρινάδα από το μπολ.
Προσθέτουμε πιπεριά τσίλι κομμένη σε λεπτές φέτες, φρέσκα μυρωδικά και φλούδες λεμονιού. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

 

(πηγή: akispetretzikis.com)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *