Θυμάσαι που η μαμά σου πάντα σου έστυβε χυμό πορτοκάλι για να πάρεις τις βιταμίνες σου και σου έλεγε να τον πιεις γρήγορα πριν φύγουν; Μπορεί να το κάνει ακόμα και τώρα…
Κι εσύ σκέφτεσαι να φύγουν οι βιταμίνες να πάνε που; Τελικά έχει δίκιο η μαμά πρόκειται απλώς για έναν ακόμη μύθο;
Αν και οι απόψεις διίστανται πάνω στο θέμα αυτό, πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν το μέρος της μαμάς και λένε πως ναι οι βιταμίνες θα φύγουν αν εσύ αποφασίσεις να πιεις τον χυμό σου μισή ώρα μετά.
Η βιταμίνη C που περιέχει ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι φωτοευαίσθητη. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη χάνεται με το φως που υπάρχει στο χώρο. Αν περάσει λίγη ώρα η βιταμίνη θα φύγει κι έτσι θα έχεις χάσει το πιο σημαντικό συστατικό του χυμού! Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως η μαμά πάλι έχει δίκιο.
Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη C;
Η αλήθεια είναι πως η βιταμίνη C είναι πραγματικό φάρμακο και αυτές είναι ορισμένες από τις λειτουργίες της:
- Προστατεύει από οστεοπόρωση καθώς δεν χάνεις μυϊκή μάζα.
- Προστατεύει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι θανατηφόρο.
- Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο, αλλά και στον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Εκτός απ’ τον χυμό με ποιον άλλον τρόπο μπορεί να χάσεις τις βιταμίνες αν δεν προσέξεις;
Βράζεις τα λαχανικά σου: Καλύτερα να τα ψήνεις στον ατμό και ακόμα καλύτερα να τα τρως ωμά! Πάντως, σε καμία περίπτωση μη το βράσεις πολύ και μην βάλεις πολύ νερό στην κατσαρόλα.
Πιες αμέσως τον χυμό σου και όταν καθαρίσεις ένα φρούτο καλύτερα να μην το πολυσκεφτείς και να το φας αμέσως. Αν δεν θες να φύγουν οι βιταμίνες!
Και πιες τον επιτέλους αυτόν τον χυμό!