Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά πάρα πολλά είναι εκείνα που καθημερινά μας χαλάνε τη διάθεση. Άλλα μικρότερης σημασίας, άλλα μεγαλύτερης. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν μικρές καθημερινές απολαύσεις και εδώ μπαίνουν οι επιστήμονες οι οποίοι τι μας λένε; Ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτές τις μικρές καθημερινές απολαύσεις. Ορισμένες από αυτές μπορούν να προάγουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, βελτιώνοντας τη διεκπεραίωση εργασιών που απαιτούν συγκέντρωση και καλή μνήμη.
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποίησαν ένα υπερσύγχρονο εργαλείο παρακολούθησης του εγκεφάλου που ονομάζεται «MINDWATCH» και παρέχει μια βαθύτερη εικόνα για την ανταπόκριση του εγκεφάλου στα καθημερινά ερεθίσματα. Να σημειωθεί πως η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Tο «MINDWATCH» λοιπόν είναι ένας αλγόριθμος που παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου από δεδομένα τα οποία συλλέγονται από φορητές συσκευές που μπορούν να παρακολουθούν την ηλεκτροδερμική δραστηριότητα, δηλαδή την ικανότητα του δέρματος να μεταφέρει ηλεκτρισμό. Όπως εξηγείται, αυτή η δραστηριότητα αντανακλά τις αλλαγές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα που προκαλούνται από το συναισθηματικό στρες και συνδέονται με τις αντιδράσεις του ιδρώτα.
Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα που φορούσαν βραχιολάκια παρακολούθησης του δέρματος και βραχιολάκια παρακολούθησης του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες πραγματοποιούσαν γνωστικά τεστ ενώ άκουγαν μουσική, έπιναν καφέ ή μύριζαν αρώματα που ανταποκρίνονταν στις προσωπικές τους προτιμήσεις και στη συνέχεια έκαναν ξανά τα τεστ χωρίς αυτά τα διεγερτικά.
Με τη βοήθεια του εργαλείου «MINDWATCH» οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η μουσική όσο και ο καφές επηρέασαν σημαντικά την εγκεφαλική διέγερση των συμμετεχόντων, συντονίζοντας ουσιαστικά τον εγκέφαλό τους για τη βέλτιστη απόδοση στις δοκιμασίες. Σχετικά θετική επίδραση φάνηκε ότι είχαν και τα αρώματα.
«Αυτή τη στιγμή το MINDWATCH βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά ο τελικός μας στόχος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει σε κάθε άτομο να παρακολουθεί τη γνωστική διέγερση του εγκεφάλου του σε πραγματικό χρόνο, ανιχνεύοντας στιγμές οξέος στρες ή γνωστικής αποσύνδεσης, για παράδειγμα», σχολίασε η Rose Faghih, καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής η οποία ανέπτυξε το MINDWATCH σε διάστημα έξι ετών.
«Σε αυτές τις στιγμές, το MINDWATCH θα μπορούσε να “σπρώξει” ένα άτομο προς απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις –όπως το να ακούει μουσική– ώστε να μπορέσει να μπει σε μια κατάσταση εγκεφάλου στην οποία θα αισθάνεται καλύτερα και θα εκτελεί με μεγαλύτερη επιτυχία τα εργασιακά ή σχολικά του καθήκοντα», συμπλήρωσε η επιστήμονας.
Απολαύστε λοιπόν το πρωινό σας καφεδάκι, μαζί με μουσική και θα προσθέσω στο κάδρο, υπέροχη συντροφιά!
Φωτό: Clay Banks, Simon Maage, Simon Noh, Eric Nopanen (unsplash.com) SkiTechDaily