Ποιο είναι το πρόβλημά μας με τις ανεμογεννήτριες;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Πρώτα βλέπουμε τα δάση μας να καίγονται.. Έτσι ξαφνικά.. βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν το βιος τους.. να ζουν στην απόγνωση έχοντας ως μόνη ελπίδα.. τις φρούδες υποσχέσεις του κράτους για αποκατάστασή τους. Οι πυρκαγιές δεν μπαίνουν για να «φυτρώσουν» μετά ανεμογεννήτριες. Αν το ισχυριστώ αυτό.. σε δημόσιο δε λόγο.. θα με μπουζουριάσουν.

Αφού σβήσουν οι πυρκαγιές.. σε κάποιες περιπτώσεις.. σε κάποιους τόπους.. όπως λόγου χάρη.. στη νότια Εύβοια.. δημιουργούνται τεράστια αιολικά πάρκα. Κάθε κορφή και ανεμογεννήτρια.. Θαρρείς πως είναι παιδιά πάνω και παίζουν με λευκούς ανεμόμυλους.. Εκεί που έβλεπες τα καταπράσινα οροπέδια.. πλέον.. αντιλαμβάνεσαι την ανθρώπινη παρέμβαση.. παρουσία.. σε κάθε πρώην παρθένο σημείο του τόπου σου..

Κι όμως.. αυτές οι ανεμογεννήτριες είναι πράσινη ενέργεια. Είναι εκεί για καλό. Ποιανού καλό; Εδώ είναι το θέμα μας. Ποιος επωφελείται για την τοπική περιβαλλοντική καταστροφή; Γιατί αν στη θέση 10 δέντρων τοποθετείται 1 ανεμογεννήτρια.. τότε για την τοπική κοινωνία.. αυτό είναι περιβαλλοντική ζημιά.

Καίγονται τα δάση μας.. στη θέση τους μπαίνουν βιομηχανικά υλικά.. η τοπική κοινωνία αναπνέει λιγότερο καθαρό αέρα.. και αντί τουλάχιστον να πληρώνει λιγότερο στο λογαριασμό του ρεύματος.. πληρώνει κανονικά.. κι αυτό το κανονικά.. τελευταία είναι «ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ».

Ως χώρα.. η αντικατάσταση μέρους της ενέργειας από πράσινη ενέργεια.. άρα και από αιολική.. σημαίνει καλύτερο περιβάλλον.. και επειδή είναι πιο οικονομική η παραγωγή της από τις ανεμογεννήτριες.. σημαίνει και πιο φθηνή! Άρα το κράτος είναι κερδισμένο.. Η τοπική κοινωνία εντούτοις.. είναι πολύ χαμένη.. καθώς ούτε στην τσέπη βλέπει το όφελος.. ούτε στην υγεία.. απεναντίας.. αλλά βέβαια.. ούτε στην αισθητική. Αν σκεφτώ παραπέρα.. χάνει ίσως και τουριστικά.. άρα θα βάλει και το χέρι στην τσέπη..

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί αντιδρούν οι κοινωνίες; Πρώτον γιατί δεν μοιράζεται ισόρροπα το βάρος. Δεύτερον γιατί δεν υπάρχουν σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη (πχ δωρεάν ρεύμα στις δημοτικές εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια μείωση των δημοτικών τελών). Τρίτον γιατί «κακοπροαίρετοι» σαν κι εμένα υπαινίσσονται ότι τυχαία μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι ανεμογεννήτριες.. και τέλος.. γιατί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ/ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ προκειμένου να λυθούν όλα τα παραπάνω..

Συναφώς.. καλά κάνουν οι άνθρωποι και διαμαρτύρονται. Στα δικά τους χωράφια γίνονται όλα αυτά. Έρχεται ο άλλος από το Κολωνάκι να καθορίσει τη ζωή στην επαρχία.. γιατί έτσι τον συμφέρει. Να μην τους αφήσουμε.. Είναι δικά μας τα βουνά. Δεν τα χαρίζουμε..

You May Also Like