Η πολιτική σκηνή της χώρας μας έχει ανάγκη τις γυναίκες

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Θλιβερή η είδηση για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλές αλήθειες για το ήθος και την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε το πρόβλημα της υγείας της, για το γεγονός ότι ποτέ δεν το «χρησιμοποίησε» ως δικαιολογία, για λόγους προβολής ή για να κερδίσει συμπάθεια και δημοτικότητα.

Ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό του καθενός, είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα ότι η πολιτική σκηνή της χώρας είναι φτωχότερη από χθες. Η μοναδική Ελληνίδα αρχηγός κόμματος της Βουλής απεβίωσε, ενώ τη θέση της διεκδικούν κάμποσοι άνδρες.

Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας δεν εκπροσωπείται επαρκώς από γυναίκες. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την αύξηση της συμμετοχής γυναικών στην Πολιτική, ακόμη οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται σε αυτόν, αλλά και σε άλλους τομείς. Η κοινωνία μας έχει μεγάλη ανάγκη την ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων, η οποία θα ενισχύσει την έννοια της Δημοκρατίας. Θα επιφέρει ανανέωση στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική, ενώ παράλληλα συνεπάγεται αξιοποίηση πολύτιμων ανθρωπίνων πόρων.

Οι γυναίκες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και εμπειρίες από τους άνδρες και με την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινά μπορούν να συμβάλουν στον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων, να θέσουν νέα θέματα στην πολιτική ατζέντα και να δώσουν νέες προοπτικές σε βασικά θέματα.

Για να καταφέρουμε να το δούμε στην πράξη πρέπει να στοχεύσουμε στην αλληλοϋποστήριξη. Πρέπει να παλέψουμε για την άρση των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και των αντιλήψεων που συνδέουν τις γυναίκες περισσότερο με τους «παραδοσιακούς» τους ρόλους, αποκλείοντάς τις συχνά από την επαγγελματική εξέλιξη και άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Αυτόν τον δρόμο μας τον δίδαξε η Φώφη Γεννηματά. Υπήρξε ένα λαμπρό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες: μητέρα, σύζυγος, πολιτικός με ισχυρή προσωπικότητα, μια γενναία μαχήτρια που δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την αρρώστια και συνέχισε να ζει με χαμόγελο και αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος.

Ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η στήριξή μας σε ανθρώπους που αξίζουν να ακουστούν και βγουν στο προσκήνιο.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος της υγείας μας και η επικοινωνία με το γιατρό μας…

Με πληροφορίες από:

Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) 

You May Also Like