Πώς αναζητούσαμε πληροφορίες πριν γεννηθεί ο κύριος Google;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ποια είναι η αρχική σας σελίδα όταν ανοίγετε έναν internet explorer; Εμένα η Google. Δεν περνάει πλέον μέρα που να μην ψάξω κάτι στη διασημότερη search engine του πλανήτη. Χθες, (27/9/2021) παρατήρησα ότι η μηχανή αναζήτησης Google γιόρτασε τα 23α της γενέθλια, ενημερώνοντας το κοινό μ’ ένα χαριτωμένο σχετικό doodle στην αρχική σελίδα!

Αναπόφευκτα έκανα μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και ανέσυρα μνήμες για το πώς λειτουργούσαμε πριν το μαγικό αυτό εργαλείο!

  • Αν ψάχναμε κάποια οδό ή κάποιο συγκεκριμένο μαγαζί, σταματούσαμε και ρωτούσαμε κάποιον περαστικό!
  • Αν ψάχναμε κάποιον ορισμό, ανοίγαμε την ογκώδη εγκυκλοπαίδεια που είχαμε στη βιβλιοθήκη στο σαλόνι (μάλιστα μαζεύαμε κουπόνια από εφημερίδες για να την αγοράσουμε!)
  • Αν ψάχναμε πληροφορίες για κάποιο παρελθοντικό γεγονός, ρωτούσαμε τους μεγαλύτερους!
  • Αν θέλαμε να μάθουμε τι καιρό θα έχει την επόμενη μέρα, περιμέναμε υπομονετικά το δελτίο καιρού στις ειδήσεις!
  • Αν θέλαμε να μάθουμε το σκορ σε κάποιον αγώνα, περιμέναμε το αθλητικό δελτίο (σε τηλεόραση «ντουλάπα» με λευκό σεμεδάκι για διακόσμηση)!
  • Αν θέλαμε εορτολόγιο, ανοίγαμε τον καζαμία!
  • Αν ψάχναμε κάποιο τηλέφωνο (π.χ. καταστήματος), ανοίγαμε τον κατάλογο (τσιμεντόλιθο) που είχαμε σε τραπεζάκι κάτω από το ενσύρματο vintage τηλέφωνο και κάναμε practice στην αλβαφητική σειρά!!!
  • Αν είχαμε εργασία για το σχολείο, κανονίζαμε παρέα συμμαθητών και επίσκεψη στη βιβλιοθήκη!
  • Αν ψάχναμε για θέματα πανελλαδικών περασμένων ετών, περιμέναμε να μας τα φωτοτυπήσει ο καθηγητής ή να μας τα δώσει χειρόγραφα!
  • Αν θέλαμε μία συνταγή, καλούσαμε στο τηλέφωνο κάποια θεία, καλή μαγείρισσα, και σημειώναμε τα υλικά και τη διαδικασία!

Η πρόσβασή μας στην πληροφορία ήταν πολύ πιο περιορισμένη και δύσκολη σε σχέση με σήμερα. Είχε και εκείνη η εποχή τα θετικά της βέβαια, ειδικά όσον αφορά στην επαφή και επικοινωνία των ανθρώπων, όμως η ποιότητα, ο όγκος και η ταχύτητα εύρεσης πληροφοριών σήμερα δεν συγκρίνεται με το παρελθόν.

Πλέον, πληκτρολογούμε τις πρώτες συλλαβές μίας λέξης (ή δίνεις φωνητική εντολή), και σε κλάσματα του δευτερολέπτου εμφανίζονται πιθανά αποτελέσματα για:

Λεξικό, συντακτικό και γραμματική, καιρό, μαθηματικούς υπολογισμούς, μετατροπές μονάδων μέτρησης, μετάφραση σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, γεγονότα και ειδήσεις, ονόματα, ταινίες, τραγούδια, μουσεία, παραλίες, ξενοδοχεία, εκδηλώσεις, δρομολόγια (και μπορώ να γράφω ως αύριο!)

Επίσης, ενεργοποιώντας την τοποθεσία, μπορούμε να αναζητήσουμε το πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων, φούρνο, παιδική χαρά ή οτιδήποτε! Και οι πληροφορίες, εκτός του ότι είναι άπειρες, παρέχονται και πολλές μορφές: εικόνες, βίντεο, χάρτες, βιβλία, έρευνες και δημοσιεύσεις.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει σήμερα σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε 23 χρόνια πριν, έχει ασύλληπτες διαφορές! Φυσικά και οι δύο εποχές εμφανίζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παλαιότερα υπήρχε έλλειψη πληροφοριών, ενώ σήμερα, ο κίνδυνος να χαθούμε στην πληροφορία, να πιστέψουμε fake news, δηλαδή να παραπληροφορηθούμε γενικώς, μη έχοντας αναπτύξει την ικανότητα να «φιλτράρουμε» αποτελέσματα, είναι τεράστιος!

Με αφορμή λοιπόν τα γενέθλια του Google, ας μάθουμε και κάτι:

Πώς γίνεται η αναζήτηση; (απλά και λαϊκά, διότι όποτε προσπάθησαν να μου εξηγήσουν ειδικοί του αντικειμένου, νόμιζα ότι μου μιλούσαν κινέζικα)

Οι μηχανές αναζήτησης δεν ερευνούν σε πραγματικό χρόνο τον παγκόσμιο ιστό αλλά μία βάση δεδομένων που περιέχει κάποια αντίγραφα ιστοσελίδων. Οι ιστοσελίδες αυτές επιλέγονται ανάμεσα σε δισεκατομμύρια σελίδες στο ίντερνετ. Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιούνται κάποια προγράμματα που ονομάζονται «ρομπότ» ή «αράχνες» (spider, crawler ή webcrawler). Τα προγράμματα αυτά «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών με βάση κάποια κριτήρια. Η λειτουργία αυτή πρέπει να γίνεται συνεχώς διότι οι ιστοσελίδες αλλάζουν και η βάση δεδομένων της μηχανής θα πρέπει να ανανεώνεται με νέες πληροφορίες (πηγή Wikipedia).

Σας αφιερώνω κι ένα τραγουδάκι (σχετικό), από τα αγαπημένα μου των 90’s (για περισσότερες πληροφορίες… το googlάρετε!!!)

No Doubt – Spiderwebs

…Sorry I’m not home right now
I’m walking into spiderwebs
So leave a message
And I’ll call you back…

 

Φωτογραφίες από pixabay & pexels

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *