Πώς και που πρέπει να θέτω τα όριά μου;

Ο κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα όρια, τα οποία με το χρόνο ασυνείδητα έχει θέσει. Μπορεί να τα αντιληφθεί εύκολα, καθώς όταν τα ξεπερνά δεν μπορεί  να διαχειριστεί  το άγχος του ή ακόμα και τον πανικό του.

Είναι όμως υγιές να έχουμε όρια; Πόσο μικρά ή πόσο μεγάλα πρέπει να είναι τα όρια μας και από τι καθορίζεται;

01

Όλοι πρέπει να έχουμε όρια. Είναι σαν μια ασπίδα προστασίας της «ψυχής» μας. Αν μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τα όρια που θέτουμε ως κάτι υπαρκτό, τότε θα ήταν το δέρμα μας που προστατεύει τα όργανα μας. Αυτά καθορίζονται από τα βιώματα του καθενός, από τις αντοχές και τις άμυνες που έχει καλλιεργήσει και φυσικά από το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει.

Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις καλό ή κακό τα μεγάλα ή τα μικρά όρια, διότι και οι δύο περιπτώσεις έχουν και θετικά. Αυτό που μπορεί ένας άνθρωπος να βελτιώσει είναι το που θέτει αυτά τα όρια!

02

Οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου και αποδεδειγμένα είναι οικείοι σου πολλές φορές προσπαθούν να περάσουν αυτό το αόρατο τοίχος που έχεις θέσει ως άμυνα και να σε κάνουν να ξεπεράσεις τα όριά σου. Κάποιες φορές μπορεί απλώς να το κάνουν ασυνείδητα.

Οι αντιδράσεις σου όμως σε κάτι τέτοιο ποιες είναι;

Στην περίπτωση που αυτή τους η πράξη δεν σε προσβάλλει, θα πρέπει να δείξεις κατανόηση. Αν τα όρια σου είναι μικρά, τότε οι άνθρωποι που σε αγαπούν προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά σου ή να σου δώσουν κίνητρο να τα μεγαλώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως πρέπει και εσύ να αναθεωρήσεις και να τους αφήσεις να το κάνουν. Μπορεί και να σε βοηθήσει.

03

Όμως σε άλλες περιπτώσεις και μέχρι να νιώσεις έτοιμος να κατεβάσεις την άμυνά σου, μπορείς να συνεχίσεις να έχεις τις διαχωριστικές σου «γραμμές» για να νιώθεις ασφαλής.

Είναι άλλωστε πολύ σημαντικό να έχουμε όρια, γιατί δείχνει πως αγαπάμε τον εαυτό μας και θέλουμε να νιώθει ήρεμος.

Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να καταφέρεις, είναι να μην αγχώνεσαι όταν αυτά τα όρια ξεπερνώνται. Εφόσον τα γνωρίζεις πρέπει απλώς να τα υπερασπίζεσαι χωρίς ενοχές ή τύψεις. Για να τα έχεις θέσει, σημαίνει πως σε κάνουν ευτυχισμένο και ήρεμο. Και αυτό είναι που πρέπει να έχεις στόχο!

Κάτια

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *