Πουλιέται το νερό; Τι θα ζήσουν αυτά τα παιδιά μας!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε ο νόμος 5037/2023 για τον έλεγχο και εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών νερού από Ανεξάρτητη Αρχή. Οι Θεσσαλονικείς αντέδρασαν μαζικά πρώτοι σ’ αυτό.. και έτσι.. ένα μεγαλειώδες «ανθρώπινο ποτάμι» κατέκλυσε την πλατεία Αριστοτέλους (όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες).. διοργανώνοντας μια μεγάλη συναυλία για το νερό.

Με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό».. η Φωτεινή Βελεσιώτου με το μουσικό σχήμα Πειγκηπέσσας.. ο Φοίβος Δεληβοριάς.. ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.. ο Δημήτρης Μυστακίδης και οι Χειμερινοί Κολυμβητές ένωσαν τις φωνές τους σε μία ξεχωριστή μουσική εμφάνιση.

Να δούμε όμως το περιεχόμενο.. το λόγο που συγκεντρώθηκαν οι πολίτες της συμπρωτεύουσας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα.. και ένα από τα οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.. παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα.. αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.. η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).. όπου και μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).

Δυστυχώς.. το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.. εκεί με τα καρναβάλια.. πραγματοποιήθηκε διαβούλευση στη βουλή για το νομοσχέδιο.. γεγονός που έκανε την είδηση να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το τι ακριβώς συμβαίνει δεν το ξέρω. Άνοιξα το νομοσχέδιο.. αλλά είναι πελώριο! Διάβασα δηλώσεις κομμάτων εκατέρωθεν.. ωστόσο τα κόμματα υποστηρίζουν τα δικά τους.. με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου!

Αλήθεια φίλες.. δεν έχω καταλάβει τι θα παίξει με το νερό! Αν ήμουν στη Θεσσαλονίκη.. εννοείται πως θα πήγαινα στη συναυλία.. για συμβολικούς λόγους και όχι για ψυχαγωγικούς! Γράφτηκε από μεγαλοδημοσιογράφους και αυτό.. ότι δηλαδή ο κόσμος πήγε μόνο για τη συναυλία και όχι για τη διαμαρτυρία. Πληρωμένη απάντηση δόθηκε από χρήστη του twitter.. ότι μετά τη συναυλία οι Θεσσαλονικείς πήραν το μετρό και γύρισαν στα σπίτια τους!

Απορώ.. τι θα ζήσουν τα παιδιά μας! Το νερό στα σπίτια δεν θα θεωρείται δεδομένο! Θα το παίρνουμε με πρόγραμμα! «Τώρα απεριόριστα λίτρα ‘νερό για μπάνιο’ και 50 λίτρα ‘πόσιμο’.. μόνο με 39.90€».. Θα υπάρχουν νοικοκυριά που δεν θα πληρώνουν ληξιπρόθεσμο λογαριασμό και δεν θα έχουν νερό ούτε για το καζανάκι! Θα γυρίσουμε στα πηγάδια.. ακόμα και στις στάμνες από το ποτάμι! Τα εμφιαλωμένα θα γίνουν ακριβότερα.. ενώ τα καφέ θα χρεώνουν έξτρα το νερό! Ο γείτονας εκτός από ίντερνετ.. το βράδυ θα σου κλέβει και νερό! Οι πολιτικοί θα σου υπόσχονται για πολλές 4ετίες κρατικοποίηση του νερού!

Πάμε σε χρόνια που τίποτα δεν θα είναι τζάμπα.. Λέτε ότι υπερβάλλω; Πριν 20 χρόνια.. το να κάνεις μπάνιο σε παραλία ήταν κάτι πολύ απλό.. πολύ λαϊκό και τζάμπα στο μεγαλύτερο μέρος των αμμουδιών.. Τώρα τι γίνεται; Σε 20 χρόνια.. τίποτα δεν θα είναι τζάμπα.. Ούτε καν το νεράκι! Μη μου πείτε ότι και τώρα το πληρώνουμε; Ναι το πληρώνουμε.. αλλά μπαίνει στο δήμο.. και είναι στην ευχέρεια του κράτους να ελέγξει ότι τα χρήματα που δίνουμε αξιοποιούνται! Αν ήταν ιδιωτικό.. τότε θα υπήρχε και το κέρδος! Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έπαιρνε τα νερά.. αν δεν κέρδιζε πολλά!

Και με το νερό θα γίνει ότι και με όλα τα δημόσια αγαθά! Θα κρατήσει το κράτος τις υποδομές και θα δώσει στους ιδιώτες τις υπηρεσίες. Εμείς θα πληρώνουμε τους αγωγούς και τα υδραγωγεία.. και οι ιδιώτες θα εισπράττουν για υπηρεσίες.. που πλέον.. γίνονται αυτόματα.. διαδικτυακά.. και χωρίς πολύ προσωπικό! Το νερό.. όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα επικερδείς τομείς της οικονομίας.. και οι καρχαρίες καραδοκούν για να μας πιουν ότι αίμα μας έμεινε από τα μνημόνια!

Είναι σοβαρά αυτά τα θέματα και τα παιδιά μας – το μόνο σίγουρο είναι ότι – θα ζήσουν σε έναν κόσμο δύσκολο..

Φωτογραφίες δημόσιες από Facebook (Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ – Νίκος ΜουρατίδηςGiorgos Toulas)

You May Also Like