Προϊόντα μακιγιάζ και ημερομηνίες λήξης!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ενώ πολλά προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ υπόσχονται να διαρκέσουν στα πρόσωπά μας όλη την ημέρα ή και παραπάνω, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουν και στα νεσεσέρ μας για πάντα!

Για τις φίλες που είναι σαν εμένα: «κάνω τα απολύτως απαραίτητα στο μακιγιάζ και την καθημερινή περιποίηση του προσώπου μου», σας έχω νέα: πρέπει να ελέγξετε άμεσα τα προϊόντα σας και τις προτεινόμενες ημερομηνίες λήξης τους! Οι υπόλοιπες φίλες, που χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ πιο συχνά, πιθανό να το γνωρίζουν ήδη.

Παραβρέθηκα σε όμορφο γάμο πρόσφατα και πάντα σε τέτοιες περιστάσεις εμπιστεύομαι κάποια επαγγελματία για το μακιγιάζ μου. Συζητήσαμε αρκετά λοιπόν, καθώς κι εκείνη ήθελε να με γνωρίσει καλύτερα για να μπορέσει να αποδώσει μέσα από τη δουλειά της τη δική μου προσωπικότητα και αυτό που με εκφράζει. Έμαθα πολλά πράγματα εκείνη την ημέρα, τα οποία έψαξα έπειτα και σήμερα θα ασχοληθούμε με τα προϊόντα μακιγιάζ και τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τη διάρκεια ζωής τους!

  • Υπάρχει μία «μυστική» ημερομηνία λήξης επάνω στα προϊόντα ομορφιάς που ίσως αγνοείτε!
  • Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και μολύνσεις αν χρησιμοποιούνται μετά τη λήξη τους.
  • Για προσδιορίσουμε το χρονικό διάστημα που τα καλλυντικά μας είναι κατάλληλα και ασφαλή για χρήση ελέγχουμε για μικροσκοπικά σύμβολα στις συσκευασίες.
  • Συγκεκριμένα, ένα σύμβολο «ανοιχτό βαζάκι κρέμας» στις συσκευασίες υποδεικνύει για πόσους μήνες προορίζεται να διαρκέσει ένα προϊόν μετά το άνοιγμά του.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο μου ήταν να πετάξω σχεδόν τα πάντα που είχα στο νεσεσέρ μου! Ειδικά για εμένα, που χρησιμοποιώ ελάχιστα προϊόντα συχνά και σπάνια τα περισσότερα που έχω, και ειδικά μετά από lockdown, καραντίνες, τηλεργασίες και καθημερινή έξοδο μόνο ως «μασκοφόρος», καταλαβαίνετε τι πέταξα!!!

Πήρα όμως ένα σημαντικό μάθημα: αγοράζω πλέον τα προϊόντα που πραγματικά χρησιμοποιώ και ελέγχω από πριν τη διάρκεια ζωής στις συσκευασίες. Εξάλλου, το μακιγιάζ χάνει την ποιότητά του, γίνεται πιο δύσκολο στην εφαρμογή και μπορεί ακόμη να γίνει και επιβλαβές για το δέρμα μας ως αποτέλεσμα της δημιουργίας βακτηρίων με την πάροδο του χρόνου.

Αναζητήστε την «ανοιχτή κρέμα» λοιπόν, γνωστή ως σύμβολο PAO (Period After Opening), περίοδος μετά το άνοιγμα.

Στο εικονίδιο αναγράφεται ο αριθμός των μηνών που ένα προϊόν είναι ασφαλές για χρήση μετά το άνοιγμά του.

Με μία μικρή έρευνα ανάμεσα για δικά μου προϊόντα διαπίστωσα ότι οι διάρκειες ζωής διαφέρουν ακόμα και για παρόμοια προϊόντα διαφορετικών εταιριών. Όλες οι μάσκαρα που είχα ήταν για 6 μήνες! Λογικό μου φαίνεται πια και παράλογο που τις κρατούσα περισσότερο καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στα μάτια. Εντόπισα σκιές ματιών με διάρκειες από 6 ως 18 μήνες. Στα κραγιόν δε βρήκα σύμβολο και υποθέτω υπήρχε στην αρχική χάρτινη συσκευασία τους, ενώ διάβασα ότι διαρκούν maximun 12 μήνες. Ανακάλυψα μολύβι ματιών (το παραδέχομαι το είχα χρόνια!) στο οποίο αναγραφόταν 6Μ!!! Τέλος, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (από 12 ως 36 μήνες) φαίνεται να έχουν τα προϊόντα που εφαρμόζονται σε όλο το πρόσωπο και λαιμό, foundations, primers, κρέμες με χρώμα και make up.

Παρόμοια διαδικασία ακολούθησα και για τις κρέμες μου…

Τελικά, κατέληξα να πάω ψώνια: καινούρια μάσκαρα, μία ενυδατική κρέμα με χρώμα, ένα μολύβι και αναμένω ανακοινώσεις για νέο lockdown ή όχι για να πάρω περισσότερα!!!

Υ.Γ. αν σας έβαλα σε σκέψεις, ελέγξτε και τα πινέλα σας! Χρειάζονται και αυτά τακτικό πλύσιμο και απολύμανση!

Σας φιλώ!

 

 

You May Also Like