Γιαννιώτικο, το παραδοσιακό γλυκό που γίνεται αμαρτία!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Θες φταίει ότι έζησα στα Γιάννενα; Ότι αγαπάω την παράδοση; Ότι αγαπάω τα γλυκά;

Πάντως το γιαννιώτικο είναι το καλύτερο γλυκό που μπορείς να φας και να απολαύσεις. Μάλιστα δεν παχαίνει όσο αν επιλέξεις κάποιο άλλο γλυκάκι.

Τρομερή επιλογή με ξηρούς καρπούς και φοβερό σιρόπι, κρατσανιστό φύλλο που λιώνει στο στόμα!

Και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, όμως σας εγγυώμαι πως σας είναι εξαιρετικά εύκολο.

Τι θα χρειαστείς;

Υλικά:

1 πακέτο κανταΐφι 450 γρ.

1 πακέτο φύλλα κρούστας 450 γρ.

500 γρ. βούτυρο

Για την γέμιση:

400 γραμ. καρύδια κοπανισμένα

200 γραμ. φουντούκια τριμμένα (σκόνη)

200 γραμ. αμύγδαλα τριμμένα (σκόνη)

2 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές φρυγανιά

3 βανίλιες

2 κουταλάκια κανέλα

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη

6 φλιτζάνια νερό

200 γραμ. γλυκόζη

2 Βανίλιες

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά, εκτός τον χυμό λεμονιού. Μόλις βράσει το σιρόπι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.

Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ξεμαλλιάζουμε το κανταΐφι.

Φτιάχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη.

Παίρνουμε 2 ή 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου από την στενή πλευρά το κανταΐφι.

Πάνω από το κανταΐφι ρίχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο και τυλίγουμε σε ρολό, προσεκτικά από την στενή πλευρά του φύλλου.

Φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό και κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί, δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε από επάνω με μπόλικο βούτυρο το Γιαννιώτικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 ώρα.

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σοροπιαστεί, για 15 λεπτά.

Έπειτα τα γυρνάμε 15 λεπτά από την άλλη πλευρά, για να σοροπιαστούν και από τις 2 πλευρές.

Όταν περάσει το 15λεπτο, τότε τα γυρνάμε στην σωστή πλευρά και αφήνουμε να ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Τα συντηρούμε εκτός ψυγείου.

Έτοιμες για απόλαυση!

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *