Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Σήμερα η κηδεία του τέως. Πέθανε ένας παππούς.. γι αυτό πρέπει σεβαστώ τη μνήμη του.. Είναι ανθρώπινο αυτό.. και ανθρώπινα πολλοί θέλησαν σήμερα να πουν το τελευταίο αντίο. Καθημερινά βέβαια.. πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι.. πολλοί πιο νέοι.. πολλοί που ο βίος τους ακολούθησε την επιστήμη τους.. το ταλέντο τους.. τις ευάρεστες προς την κοινωνία μας πράξεις..

Πέθανε ένας παππούς.. Να ζήσουν να τον θυμούνται οι δικοί του. Εμείς όμως.. γιατί πρέπει να τον μνημονεύουμε στις σκέψεις μας; Γιατί πρέπει να επαιρόμαστε για τον κάποτε.. βασιλιά; Γιατί αφού ως Έλληνες έχουμε να καμαρώνουμε για τόσους προγόνους μας.. γιατί να αναστηλωθούμε για κάποιον που κληρονομικά έφερε ένα πολιτικό αξίωμα. Η βασιλεία είναι πολίτευμα.. και γι αυτό.. ο βασιλιάς είναι ένα πολιτικό αξίωμα. Εκτός αν το δούμε κάπως ψεκασμένα.. και θεωρήσουμε ότι το βασιλικό αίμα είναι κατά κόσμον ανώτερο. Μήπως θεωρήσουμε.. ακραία μεν αλλά όχι ως προς την πεποίθηση τούτη καταχρηστικά.. ότι ο βασιλιάς είναι ένας ημίθεος..

Θέλουμε λοιπόν αντικείμενο επάρσεως; Ας το βρούμε στα πρόσωπα άλλων. Ας το βρούμε στο πρόσωπο του Ικτίνου και του Καλλικράτη.. που έχτισαν τον Παρθενώνα και του Φειδία που τον διακόσμησε.. Ας το βρούμε στο πρόσωπο του οπλαρχηγού Κολοκοτρώνη.. Ας το βρούμε σ εκείνους που μνημόνευσε ο Χίτλερ όταν είπε ότι «η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να διαπιστώσω ότι μεταξύ των εχθρών, που βρίσκονταν απέναντί μας, ο Έλληνας στρατιώτης προ πάντων πολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος».. ας το βρούμε σε έναν πατέρα.. σε μια μάνα που μεγαλώνει τα παιδιά τους με αξίες.. υπό δύσκολες συνθήκες και όχι εξασφαλισμένες.. Ας υποκλιθούμε στους γονείς οι οποίοι από τη φτώχεια έβγαλαν παιδιά επιστήμονες που σπρώχνουν μπροστά την πατρίδα μας! Ας υποκλιθούμε στους γιατρούς μας που δίνουν θάρρος στους ετοιμοθάνατους. Ας υποκλιθούμε στο δάσκαλο που κάνει μάθημα σε ένα ξερονήσι ακριτικό. Έχουμε τόσα πράγματα να περηφανευόμαστε που είναι καταχρηστικό για ένα απαξιωμένο πολίτευμα και ένα έκπτωτο αξίωμα να νιώθουμε δέος..

Στο κάτω κάτω.. δικαίωμα στην έπαρση.. έχει μόνο η ελληνική σημαία! Φτάνει πια με τους εθνάρχες από κούνια..

 

Φωτογραφίες: Δημόσιες στο Instagram

 

 

You May Also Like