Σπάζεσαι με τα fake news.. ή μήπως με τα real news;

Το πόσο επηρεάζουν τις ζωές μας οι ψεύτικες ειδήσεις.. τα fake news δηλαδή.. είναι γνωστό από όλους. Ενδεικτικά.. σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης.. στην Ελλάδα περισσότεροι από 6 στους 10 ενήλικες έπεσαν θύματα των fake news.. ενώ οι 4 από αυτούς παρασύρθηκαν επηρεαζόμενοι από μια ψεύτικη είδηση! Στην Αμερική βέβαια τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα.. όχι βέβαια ότι αυτό είναι παρήγορο..

Φαντάζομαι ότι κι εσύ σπάζεσαι με τα fake news.. Τι να πιστέψεις πια.. Για τον Κορωνοϊό;.. για τα εθνικά;.. για την οικονομία;.. Ακόμα κι αν θέλεις να μην επηρεαστείς.. είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών που.. δύσκολα θα ερευνήσεις για την αλήθεια τους.. Έτσι κάνουμε όλοι.. απλά συνήθως.. επιλέγουμε ως αληθινό αυτό που μας συμφέρει.. αυτό που μας βολεύει.. αυτό που ταιριάζει στον σίγουρα όχι τέλειο εαυτό μας!

Μέχρι εκεί είμαστε ok.. Εξάλλου.. το τι πιστεύουμε και το ποιο μέρος της ιστορίας καταλαμβάνει η δική μας αλήθεια.. δεν θα αλλάξει και όλον τον κόσμο.. Αρκεί βέβαια να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ότι το καλό είναι η αλήθεια και το κακό το ψέμα.. Το αντίθετο δηλώνει ότι το μόνο που μας νοιάζει είναι το συμφέρον μας..

Επειδή τα παραπάνω είναι κάπως γενικά.. θα δώσω ένα παράδειγμα.. Η Χαλκίδα μας γιόρτασε χτες την Αγία Παρασκευή.. Πλήθος κόσμου βρέθηκε πλάι στην εικόνα της πολιούχου μας.. δίχως να υπολογίζουν τις συστάσεις για τον Κορωνοϊό.. Ούτε αποστάσεις, ούτε μάσκα.. ούτε τίποτα.. Τις εικόνες τις είδαμε και στα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα και ο καθένας μας βρέθηκε σε θέση σχολιασμού..

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος του Κορωνοϊού όταν υφίσταται αυτή η συσσώρευση του κόσμου; Φερθήκαμε ανεύθυνα όλοι όσοι θελήσαμε να γιορτάσουμε την πολιούχο μας; Είναι αληθινές όλες αυτές οι εικόνες ή τραβήχτηκαν με τρόπο περίτεχνο ώστε να φανεί ένας συνωστισμός που δεν υπήρξε;

Ο συνωστισμός υπήρξε.. και ήταν αυτό μια αληθινή είδηση.. ήταν όλα real news! Κι επειδή δεν πέσαμε θύματα παραπληροφόρησης.. αλλά εκτεθήκαμε σε εθνικό επίπεδο.. μένει μόνο να παραδεχτούμε ότι σφάλαμε.. Φερθήκαμε με ανευθυνότητα.. Φυσικά κάποιοι δεν μπορούν να το δεχτούν αυτό.. και σπάζονται τελικά αυτοί εκτός από τα fake news.. και με τις αληθινές ειδήσεις.. με τα real news..

Μην ανησυχείτε.. συμβαίνει συχνά.. Η αλήθεια όταν δεν μας αρέσει.. πονάει και γίνεται δύσκολα αποδεκτή.. Εσύ τι γνώμη έχεις;

Photos by Jametlene Reskp and Annie Spratt on Unsplash

Νικόλας

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *