Τα 10 “καμπανάκια” του επικίνδυνου πονοκέφαλου

Μήπως υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους;;; Ο πονοκέφαλος είναι πραγματικά μια άσχημη αίσθηση.. και συνήθως περνάει μετά από λίγα λεπτά.. αν πάρουμε κάποιο παυσίπονο.. Το 90% των πονοκεφάλων συνήθως είναι αθώοι.. παρολαυτά υπάρχουν κάποια ‘’καμπανάκια’’ που πρέπει να τα προσέξουμε και να πάμε κατευθείαν στο γιατρό..

Ποια είναι αυτά;;

-Ο πονοκέφαλος είναι πολύ οξύς, εμφανίζεται και κορυφώνεται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά.

-Έχετε πονοκέφαλο που χειροτερεύει μετά από τραυματισμό που είχατε στο κεφάλι τις τελευταίες 24 ώρες και πιθανώς συνοδεύεται από ζάλη ή λήθαργο.

-Ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από  νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία σε κάποιο άκρο, πρόβλημα στην ομιλία (μπερδεύεστε όταν μιλάτε ή δυσκολεύεστε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για να πείτε αυτό που θέλετε), προβλήματα όρασης ή δυσκολία συγκέντρωσης,  σύγχυση, απώλεια μνήμης.

-Ο πονοκέφαλος είναι έντονος, δεν αντέχετε το φως (φωτοφοβία), έχετε αυχενική δυσκαμψία και πυρετό (ειδικά εάν έχετε εξάνθημα)

-Ο πονοκέφαλος άρχισε όταν βήξατε ή φτερνιστήκατε, όταν σηκώσατε ξαφνικά βάρος, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή αμέσως μετά από αυτή.

-Είναι ο χειρότερος πονοκέφαλος που έχετε νιώσει ποτέ και δεν έχετε βιώσει στο παρελθόν παρόμοιο πόνο στο κεφάλι. Ορισμένοι ασθενείς τον περιγράφουν “σαν να σε χτυπάει κεραυνός στο πίσω μέρος του κεφαλιού”.

-Νιώθετε έντονο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή πόνο που κατεβαίνει ως τον αυχένα.

-Νιώσετε ξαφνικά έντονο πονοκέφαλο ενώ παίρνετε αντιπηκτική αγωγή.

-Είστε άνω των 50 ετών και νιώσετε ένα πρωτόγνωρο είδος πονοκεφάλου, ειδικά αν είναι στη μία πλευρά του κεφαλιού ή αν έχετε συνεχείς πονοκεφάλους.

-Καθημερινός, ιδίως πρωινός, πονοκέφαλος για ημέρες, με προοδευτικά αύξηση της έντασής του και συνοδό ναυτία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι περίπου το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”. Εάν όμως αναγνωρίσετε κάποια από τα “καμπανάκια κινδύνου”, θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η ταχεία και ακριβής διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

(Πληροφορίες από iatronet.gr)

(photos @unsplash.com )

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *