Τα κουλουράκια είναι εκτός από έθιμο και μεγάλη μας αγάπη!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Η γιαγιά μου όπως έχω πει πολλές φορές και γράψει, είχε ένα μπλε τετράδιο, που σχεδόν τα φύλλα έχουν κιτρινίσει, και μέσα είχε γραμμένες όλες τις μαγικές της συνταγές.

Μέσα σε αυτές έχει και τα πασχαλινά κουλούρια που εκτός από έθιμο, είναι και μεγάλη λατρεία!

Τα υλικά κλασσικά και απλά! Πάμε να τη δούμε;

Τι θα χρειαστείς;

Υλικά:

1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο

200 γρ. φυτίνη

1/2 κιλό ζάχαρη

4 βανίλιες

2 κουτ. γλυκού σόδα

2 κουτ. γλυκού αμμωνία

1 ποτήρι πορτοκαλάδα

10 κρόκους αβγών

ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

1.600-1.700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το φρέσκο βούτυρο, την φυτίνη και τη ζάχαρη πολύ καλά, περίπου 15-20 λεπτά. Ρίχνουμε σόδα, βανίλιες, ξύσμα και τους κρόκους.

Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι της πορτοκαλάδας τα 2 κουταλάκια αμμωνία.

Αφήνουμε στην άκρη το μίξερ, και με το ένα χέρι προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, και με το άλλο ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη.

Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική. Ούτε πολύ σκληρή, ούτε μαλακή και να κολλάει στο χέρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω αντιστάσεις με αέρα, για 20λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο. Μέχρι να αποκτήσουν δηλαδή, ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Καλό Πάσχα!!

You May Also Like