Τα πιο περίεργα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα!

Έφτασε και αυτή η γιορτή που σίγουρα είναι ιδιαίτερη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Και αυτό το Πάσχα όπως είπαμε θα δεις συγγενείς (θες, δε θες), θα φας πολύ (σίγουρα θες), θα χορέψεις κι ένα παραδοσιακό (θες, δε θες).

Ίσως περάσεις το Πάσχα στο χωριό σου, όπως κάθε χρόνο, στην πόλη ή στο εξωτερικό. Δεν θα πιάσουμε εσένα που θα περάσεις το Πάσχα στο εξωτερικό, θα σου πούμε μονάχα καλά να περάσεις.

Αλλά εσύ που θα κάνεις Πάσχα στο χωριό, ξέρεις τι θα πει παραδοσιακό Πάσχα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα μέρη στην Ελλάδα που το γιορτάζουν λίγο διαφορετικά. Το κάθε μέρος έχει τις παραδόσεις του, τα έθιμα του και μερικά είναι πραγματικά παράξενα. Και σε αυτά θα σταθούμε.

pasxa2

Ποια είναι τα πιο περίεργα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα;

Αυγομαχίες

avga
Τι είναι πάλι αυτό; Δεν τσουγκρίζουν απλώς τα αυγά, κάνουν μια ολόκληρη μάχη, έχουν στρατηγική, τακτική! Συγκεκριμένα, στην Καστανούσα Κερκίνης, στη κοινότητα Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας, στο Θρυλόριο του Νομού Ροδόπης, στο Μυλοπόταμο της Δράμας, τον Άνω Άγιο Ιωάννη στην Πιερία και σε άλλες περιοχές, οι συμμετέχοντες έχουν 30 αυγά.  Αφού γίνει έλεγχος στα αυγά, ξεκινούν οι μάχες. Και φυσικά, νικητής είναι αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα!

Επισκέψεις σε μνήματα
Εντάξει, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά θα το δεις να συμβαίνει στους Σιταγρούς της Δράμας. Συγκεκριμένα, οι Πόντιοι που κατοικούν εκεί τηρούν τα έθιμά τους και τη Δευτέρα του Πάσχα επισκέπτονται τα μνήματα, μοιράζουν κόκκινα αυγά και τραγουδούν παραδοσιακά! Γιατί όχι;

Κούνιες

kunia
Ναι, τις κούνιες που έπαιζες μικρός! Στην Κύθνο και τη Λέσβο την Κυριακή του Πάσχα βάζουν μια κούνια στην πλατεία και κάθονται όλοι φορώντας παραδοσιακές στολές. Το άτομο, αγόρι ή κορίτσι, που θα κουνήσει κάποιον πρέπει να… τον παντρευτεί!

Ρουκετοπόλεμος
Ο ρουκετοπόλεμος συμβαίνει στη Χίο και έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Είναι ένας «πόλεμος» ανάμεσα ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και στην Ενορία της Παναγίας Ερυθιανής. Φήμες λένε πάντως πως το συγκεκριμένο έθιμο δεν έχει και πολλούς υποστηρικτές και σιγά-σιγά αποσύρεται.

Μπότηδες

kerkira
Σίγουρα έχεις ακούσει για αυτό το έθιμο που τηρούν στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι πετάνε πήλινα κανάτια, στολισμένα με κόκκινες κορδέλες από τα μπαλκόνια τους με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 το μεσημέρι ενώ παράλληλα οι φιλαρμονικές βγαίνουν στους δρόμους και τους πλημμυρίζουν με μελωδίες!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *