Τα «μελομακάρονα της γιαγιάς» είναι πάντα in!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Έχουν την τιμητική τους και τα λατρεύουμε όλοι μα όλοι!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τα αγαπά και δεν τα τρώει μανιωδώς μέσα στα Χριστούγεννα. Και επειδή ποτέ δεν είναι αρκετά φτιάχνουμε και άλλα και άλλα συνεχώς!

Εγώ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα φτιάξω τα μελομακάρονα «της γιαγιάς», με συνταγή που κερδίζει εντυπώσεις!

Πάμε να δούμε;

Υλικά:

400 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
300 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 5 πορτοκάλια
40 γρ. (8 κουτ. σούπας) κονιάκ
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) Μπέικιν Πάουντερ
750 γρ. (6 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
250 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) σιμιγδάλι
500 γρ. καρύδια σε κομματάκια

Για το σιρόπι:

400 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) μέλι
300 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
300 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) νερό

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε το σιρόπι:

Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις πάρουν μία βράση προσθέτετε το μέλι και αποσύρετε από τη φωτιά. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το μέλι και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Ετοιμάζετε τα μελομακάρονα: Χτυπάτε πολύ καλά στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο με την ζάχαρη. Διαλύετε στον χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και προσθέτετε όλα τα υλικά στο ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο και το σιμιγδάλι. Ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Τα σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζετε την επιφάνεια με καρύδια.

Είστε έτοιμες!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *