Τα “SOS” τρόφιμα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Αγάπες μου καλή αρχή… Καλή επιτυχία.. με τα όνειρά σας να είναι οδηγός για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα..

Ξεκινούν σήμερα οι πανελλήνιες εξετάσεις και σίγουρα αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, μπορώ να αντιληφθώ και να κατανοήσω τα άγχη των μαθητών.. Εσείς οι γονείς αυτές τις ημέρες θα πρέπει να είστε μια δυνατή γροθιά για τα παιδιά σας.. χωρίς βέβαια να τους δημιουργείτε μεγαλύτερο άγχος… ίσως άθελά σας κάποιες φορές..

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αυτές τις ημέρες για αυτό φροντίστε στο σπίτι να υπάρχει ποικιλία γεύσεων.

Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Β12, έχουν συσχετιστεί με την καλή πνευματική λειτουργία. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ σπανάκι, μπρόκολο). Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζονται με μειωμένη γνωσιακή ικανότητα και για αυτό συστήνονται τροφές όπως τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, και φαίνεται να βελτιώνουν τις ικανότητες προσοχής και επίλυσης προβλημάτων. Καλές πηγές ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος, πέστροφα), το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και σπόροι (ιδίως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος).

Τέλος, η βιταμίνη Β12 ενισχύει διαπιστωμένα τη νοητική απόδοση και τη μνήμη. Καλές πηγές αυτής είναι το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά. Οφέλη επίσης υπάρχουν σε τροφές με προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ) και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα εσπεριδοειδή το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα.

 

Photos Unsplash

(Υλικό από Βιοιατρική)

You May Also Like