Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Αν δεν το φτιάξατε ποτέ μέχρι τώρα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε! Γιατί;;; Είναι πανεύκολο, πεντανόστιμο και superfood!
Ο λόγος για το γουακαμόλε (guacamole), τη διάσημη μεξικανική σάλτσα με κύριο συστατικό το αβοκάντο.
Θα χρειαστείτε λίγα υλικά και μόνο 5 λεπτά προετοιμασίας για το γουακαμόλε σας, το οποίο συνοδεύει τέλεια nachos και μαργαρίτες και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, από τοστ και αυγά, μέχρι τορτίγιες με κοτόπουλο ή χοιρινό.
Υλικά για 3-4 μερίδες
3 ώριμα avocado
2 ντομάτες μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένες (δοκιμάστε και τοματίνια)
1 ξερό κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια (εγώ, βάζω 3/4 από το κρεμμύδι)
το χυμό από 2 lime
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
αλάτι
προαιρετικά μπορείτε να βάλετε 1 κ.σ. γιαούρτι ή / και 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα avocado και τα βάζουμε σε μπολ. Τα λιώνουμε απαλά με πιρούνι χωρίς να τα κάνουμε ακριβώς πουρέ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά σιγά – σιγά και ανακατεύουμε με το πιρούνι φτιάχνοντας μία κρεμώδη σάλτσα. Ελέγχουμε το αλάτι και το lime και προσθέτουμε αναλόγως το γούστο μας.
Αν και είναι εύκολο, αφήνοντας πολλά περιθώρια πειραματισμού και παραλλαγών, έχει κι αυτό κάποια μυστικά που εγγυώνται τη σίγουρη επιτυχία του!
Καταρχάς χρειάζεσθε ώριμα αβοκάντο. Συνήθως, όταν τα αγοράζουμε δεν είναι μαλακά και ώριμα. Μπορούμε να τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα, στην κουζίνα μας, για να ωριμάσουν πιο γρήγορα.
Δεν πρέπει να λιώσετε τελείως τα αβοκάντο και σε καμία περίπτωση σε multi! Τα μικρά κομματάκια από αβοκάντο μέσα στο ντιπ κάνουν τη διαφορά, ενώ πολλοί το φτιάχνουν αρκετά χονδροκομμένο που μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν μια δροσερή σαλάτα.
Δεν χρειάζεται ελαιόλαδο. Πράγματι, δεν το ξέχασα, αν αναρωτιέστε! Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε (καλά) λιπαρά και έχει βουτυράτη υφή χωρίς επιπλέον λάδι.
Πειραματιστείτε αναλόγως τη διάθεση, το γούστο και την όρεξή σας. Μπορεί να μην θέλετε καυτερή πιπεριά ή γιαούρτι μια μέρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ρόδι ή πράσινο μήλο ψιλοκομμένο.
Το γουακαμόλε τρώγεται φρέσκο και δεν διατηρείται εύκολα χωρίς να μαυρίσει το αβοκάντο. Καταναλώστε το εντός 2 ωρών από την παρασκευή του και αν χρειαστεί να το φυλάξετε στο ψυγείο (max για μία μέρα), σκεπάστε το καλά με μεμβράνη που θα εφάπτεται πάνω στην επιφάνειά του.
Η αλήθεια είναι πως τόσο εύκολο που είναι, δεν υπάρχει λόγος να μην το καταναλώσετε φρέσκο!