Το θαυματουργό μέλι manuka και οι ευεργετικές του ιδιότητες..

Το μέλι manuka παράγεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και είναι φτιαγμένο από νέκταρ το οποίο συλλέγεται από μέλισσες που τρέφονται από το άγριο ανθοφόρο φυτό Leptospermum scoparium, κοινώς γνωστό ως manuka bush. Δεδομένου ότι το μέλι manuka μπορεί να παρασκευαστεί μόνο όταν το manuka ανθίζει – δύο έως έξι εβδομάδες κάθε χρόνο – είναι ένα σχετικά σπάνιο προϊόν και κοστίζει ακριβά. (Περίπου 40 ευρώ τα 200γρ.)

Παρολαυτά θεωρείτε θαυματουργό για την υγεία μας …

Είναι αντιβακτηριδιακό

Το μέλι Manuka φημίζεται για το κύριο αντιβακτηριδιακό συστατικό του, τη μεθυλογλυοξάλη (MGO). Παρόλο που η MGO βρίσκεται στους περισσότερους τύπους μελιού, είναι συνήθως σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Στο μέλι manuka, η MGO προέρχεται από τη μετατροπή μιας ένωσης που ονομάζεται διυδροξυακετόνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα άνθη του manuka. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση της MGO, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιβιοτική δράση.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν έξι τύπους μελιού, διαπίστωσαν ότι το manuka περιείχε τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης. Η αντιβακτηριακή ισχύς του Manuka προέρχεται από το γεγονός ότι έχει υψηλότερο συνολικό αριθμό φαινολικών ενώσεων, οι οποίες έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίου.

Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Το μέλι Manuka χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως θεραπευτικό και προστατευτικό για εγκαύματα και πληγές χάρη στις αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η τοπική εφαρμογή έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι ενισχύει την ανάπλαση του ιστού, μειώνει το χρόνο επούλωσης, αλλά και τον πόνο. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στον αντιστροφή της αντίστασης σε αντιβιοτικά βακτηρίων όπως το MRSA, σύμφωνα με την Εταιρεία Γενικής Μικροβιολογίας.

Βοηθά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας

Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το μέλι manuka έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με τον σχηματισμό πλάκας, την ουλίτιδα και τη φθορά των δοντιών. Σε μια δοκιμή 28 ημερών, οι συμμετέχοντες που μασούσαν μία τσίχλα με μέλι manuka για 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα είχαν «στατιστικά πολύ σημαντικές μειώσεις» στην αιμορραγία λόγω πλάκας σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Otago.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης

Το μέλι manuka όχι μόνο βοηθά στην καταπράυνση του πονόλαιμου με επικάλυψη της εσωτερικής επένδυσης, αλλά οι αντιιικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Μπορεί να προστατεύσει από τα έλκη του στομάχου

Τα έλκη του στομάχου είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που εμφανίζονται στον άνθρωπο και χαρακτηρίζονται από πόνο στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα. Μια μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι το μέλι manuka μειώνει τη συγκέντρωση των φλεγμονωδών κυτοκινών όπως οι TNF-α, IL-1β και IL-6, με αποτέλεσμα μια γαστροπροστατευτική επίδραση στην επένδυση του στομάχου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει το H pylori, το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την πλειονότητα των ελκών του στομάχου. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλής ποιότητας μελέτες στον άνθρωπο πριν να εξαχθούν συμπεράσματα.

Μπορεί να ανακουφίσει τις πεπτικές διαταραχές

Το μέλι Manuka έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε αρουραίους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια κοινή πεπτική διαταραχή, και την ελκώδη κολίτιδα, έναν τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει το Clostridium difficile, μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα.

( Πληροφορίες από Iatronet.gr )

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *