Τι λέει η παράδοση για το φλουρί στη βασιλόπιτα

Από παιδάκι θυμάμαι αγωνιούσα για το αν θα κερδίσω το φλουρί στη βασιλόπιτα… Τι ωραίο έθιμο αλήθεια… Μπορεί να είναι ελάχιστες οι φορές που το έχω κερδίσει και δεν ξέρω αν πραγματικά φέρνει τύχη όπως λένε ..πάντως η χαρά ήταν μεγάλη..

Πάμε να μάθουμε τι λέει η παράδοση για αυτό το υπέροχο έθιμο..

Σύμφωνα λοιπόν με την ορθόδοξη παράδοση, η βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομα της.


Σύμφωνα λοιπόν με αυτό τον μύθο, ο Αγ. Βασίλειος που ήταν δεσπότης στην περιοχή ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο-τύραννο της περιοχής που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη.
Ωστόσο ο τύραννος «εξουδετερώθηκε» με τη βοήθεια του Θεού πριν προλάβει να πάρει το χρυσάφι ή να προξενήσει καταστροφές.
Έτσι, ο Αγ. Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, ο Θεός του είπε να φτιάξει ζεστά ψωμάκια, να κρύψει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει στους πιστούς. Ο Αγ. Βασίλειος υπάκουσε και λέγεται ότι κάθε πιστός όταν άνοιξε το ψωμάκι βρήκε μέσα τα δικά του χρυσαφικά.

Από τότε έμεινε σαν έθιμο να βάζουμε ένα φλουρί μέσα στην Βασιλόπιτα και να την κόβουμε με την αλλαγή του χρόνου, δηλαδή την γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου, προς τιμήν του!

(Photos Gooddeals.gr, athensvoice, magiacook)

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *