Το παιδί με τη δυσλεξία που.. κάποτε θα θαυμάζεις!

Αν έχεις άποψη για τη δυσλεξία.. αν έχει χτυπήσει και τη δική σου πόρτα.. τότε έχεις διαβάσει σχεδόν τα πάντα.. Δεν θα βρεις κάτι περισσότερο εδώ.. Αν πάλι δεν ξέρεις τίποτα.. αν δηλαδή ο παιδίατρος σε έχει διαβεβαιώσει ότι το παιδί σου είναι αστέρι.. τότε.. μάλλον αυτό το κείμενο γράφτηκε για εσένα.. Γράφτηκε βασικά για να σου και μας.. όλους μας.. υπενθυμίσει ότι κανένα παιδί δεν είναι χαζό!

Για τη δυσλεξία.. και άλλες μορφές όπως η δυσορθογραφία (μάστιγα τελευταία).. δεν χρειάζεται να ξέρουμε και πολλά.. Μόνο ότι μπορεί να υπάρχει γύρω μας.. Μπορεί να υπάρχει σε κάθε παιδί που νομίζουμε ότι είναι χαζό.. ότι το μυαλό του είναι από άχυρο.. ή ότι οι γονείς του στο σπίτι πετούν τον χαρταετό.. αδιαφορούν παντελώς.. και μάλλον θα είναι τίποτα τέρατα με 4 χέρια, οχτώ πόδια, δυο κεφάλια και τρεις ουρές..

Η αλήθεια ωστόσο είναι.. ότι κάποια παιδιά.. και κάποιοι γονείς.. δίνουν αγώνα κάθε μέρα.. Αγώνα αντοχής.. αγώνα εφευρετικότητας.. αγώνα θεατρικής δεξιότητας.. αγώνα καινοτομίας.. αγώνα γρήγορης απάντησης.. ως και αγώνα λακωνικότητας.. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την απέραντη χαζομάρα.. Όχι τη δική τους.. αλλά τη δική μας..

Καθημερινά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ανεύθυνο εκπαιδευτικό (υπάρχουν ναι.. έστω και ως εξαιρέσεις).. να αντιμετωπίσουν την παιδική αφέλεια και ανωριμότητα.. ή την παιδεία που δεν δίνουμε στα δικά μας έξυπνα παιδιά.. να αντιμετωπίσουν ένα ανύπαρκτο κράτος με ανύπαρκτες δομές ενισχυτικής εξειδικευμένης σε τέτοιου είδους θέματα.. να αντιμετωπίσουν τον κουτσομπόλη γείτονα.. τον συγγενή που δήθεν ενδιαφέρεται καλοπροαίρετα.. και πολλούς ακόμα.. Α ναι.. έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δυσλεξία..

Πάντως.. παρόλο που η δυσλεξία δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στα παιδιά ως μαθητές και αργότερα ως ενήλικες, αυτά επειδή έμαθαν να δίνουν αγώνες στη ζωή.. πολλές φορές διέπρεψαν και διαπρέπουν.. αφήνοντας βαρύ όνομα στη ιστορία.. Γι’ αυτό λοιπόν.. το παιδάκι που νομίζουμε ότι δεν φτάνει σε τίποτα σε εξυπνάδα και μόρφωση το δικό μας.. μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερα εμπόδια να υπερπηδήσει.. και μπορεί να είναι ένας πολύ μεγάλος αγωνιστής..

 

Μπορεί να είναι ένας μελλοντικός ηθοποιός όπως ο Tom Cruise ή ο Orlando Bloom. Μπορεί να ξεσηκώνει το κοινό στη σκηνή όπως η Cher ή ο John Lennon. Μπορεί τα έργα του να κοσμούν τα πιο σημαντικά κτήρια και να τον ξέρουν όλες οι επόμενες γενιές.. όπως ο Pablo Picasso και ο Leonardo da Vinci. Μπορεί να εφεύρει κάτι ή να γίνει ένας μεγάλος παραγωγός ή ιδρυτής ενός επιχειρηματικού κολοσσού.. όπως οι Thomas Edison, Walt Disney, Steven Spielberg και Steve Jobs. Μπορεί να γραφτεί στο πάνθεον της ιστορίας όπως οι Nelson Rockefeller, Sir Winston Churchill, στρατηγός George Patton, Thomas Jefferson, John F. Kennedy και George Washington (1ος πρόεδρος των Η.Π.Α.). Μπορεί τελικά να στρέψει την προσοχή στο χώρο του αθλητισμού και να γίνει ένας ολυμπιονίκης της άρσης βαρών και της πάλης.. όπως ο Mohammad Ali..

Μπορεί ένα παιδί με δυσλεξία ή παρόμοιο θέμα να γίνει σαν ένας από αυτούς; Ναι.. γιατί όλοι αυτοί ήταν παιδιά με δυσλεξία.. Βρήκα κι άλλους πολλούς διάσημους.. αλλά αναρωτιέμαι.. φτάνει μόνο η αναφορά σε αυτούς να μας αλλάξει συμπεριφορά.. Τα παιδιά με δυσλεξία και άλλα τέτοια θέματα θέλουν υποστήριξη και πάνω απ’ όλα κατανόηση.. Όχι γιατί δεν τα καταφέρνουν.. αλλά γιατί τα εμπόδια είναι πολύ πολύ δύσκολα.. Θέλουν χρόνο και εμψύχωση..

Είναι ήρωες και τίποτα άλλο..

Νικόλας

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *