Τυρί.. Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά.. Τρώγεται σαν ορεκτικό, ενώ συνοδεύει άριστα τα κυρίως πιάτα μας. Όμως το τυρί μπορεί να αποτελέσει και βασικό συστατικό σε κάποια γλυκά, δίνοντας τους μία ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά.
Σήμερα, αποφάσισα να σας παρουσιάσω τρεις πολύ ωραίες συνταγές με τυρί δια χειρός του Άκη Πετρετζίκη, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και του του Έκτορα Μποτρίνι.
Εσείς απλά πάρτε στυλό και χαρτί και καλή σας όρεξη!
Πατάτες φούρνου με τυριά
Υλικά
- 2 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα τους
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. μπέικον σε φέτες
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. γκούντα σε φέτες
- 130 γρ. τσένταρ τριμμένο
- 1-2 κ.σ. θυμάρι
- 100 γρ. Βούτυρο
- Αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. Γιαούρτι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- Θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε στη μέση και χαράζουμε τη σάρκα τους με ένα μαχαίρι χωρίς να φτάσουμε μέχρι τη φλούδα τους.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε πάνω τις πατάτες.
Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις αλείφουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους και να πάει το ελαιόλαδο μέσα στις χαρακιές.
Γυρνάμε τις πατάτες ώστε η κομμένη επιφάνεια να ακουμπάει στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς ελαιόλαδο, να κάψει.
Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια 1 εκ. και το βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
Μεταφέρουμε το μπέικον σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη γκούντα, τα 100 γρ. τσένταρ, πιπέρι και το θυμάρι.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και γυρίζουμε τις πατάτες με τη φλούδα προς τα κάτω.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα της πατάτας, γύρω γύρω από τη φλούδα χωρίς όμως να την κόψουμε.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα της πατάτας, τη βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Γεμίζουμε τις πατάτες με ένα κουτάλι της σούπας μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.
Κόβουμε το βούτυρο σε τέσσερα κομμάτια και βάζουμε ένα πάνω από κάθε πατάτα. Προσθέτουμε 30 γρ. τσένταρ, πιπέρι και βάζουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά.
Σερβίρουμε με το γιαούρτι, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το θυμάρι.
Αρωματικό τυρόψωμο
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 350 γρ. φέτα σε τρίμματα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και νερό χλιαρό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη και μαλακή και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα αφού την έχουμε σκεπάσει με μια πετσέτα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη προσθέτουμε μέσα τη φέτα σε τρίμματα , το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε σε μικρά καρβελάκια. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τα καρβελάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Δροσερό τσιζκέικ με λεμόνι
Υλικά
- 250 γραμ. μπισκότα ολικής άλεσης
- 125 γραμ. βούτυρο λιωμένο(σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300 γραμ. τυρί κρέμα
- 400 γραμ.(1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
- 2 ζουμερά λάιμή λεμόνια (ξύσμα και χυμό)
- 1 κ.γλ. ζελατίνη
- 1 κ.σ. νερό
Για τo γαρνίρισμα
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 6 κ.σ. νερό
- 2 λεμόνια (τη φλούδα κομμένη σε λεπτές λωρίδες)
- ½ λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Για το τσιζκέικ λεμόνι, αλέθουμε στον κάδο του μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Λίγο λίγο προσθέτουμε το λιωμένο αλλά κρύο πλέον βούτυρο και τα χτυπάμε να ενωθούν.
Σε αντικολλητική φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. αδειάζουμε το μείγμα μπισκότου με το κουτάλι και το στρώνουμε στη βάση και στα πλάγια (4 εκ. ύψος πλαϊνό) σαν να δημιουργούμε μια θήκη μπισκότου για την κρέμα λεμόνι. Παγώνουμε το μπισκότο στο ψυγείο για 3΄.
Βάζουμε το μαλακό τυρί κρέμα σε μπολ και το χτυπάμε λίγο με σύρμα ή με μίξερ χειρός ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό κα το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε ή χτυπάμε με μίξερ χειρός να ενωθούν καλά τα υλικά.
Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κανάτα ή μπολ. Περιχύνουμε με το νερό. Βάζουμε την κανάτα πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει, να λιώσει η ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Αφήνουμε 3΄-4΄ να κρυώσει και την προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο παγωμένο μπισκότο. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα για να κόβεται, περίπου 3 ώρες.
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φλούδες λεμόνι και το χυμό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Ξεφορμάρουμε το γλυκό. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια γαρνίροντας με μια κουταλιά από το γλυκό κουταλιού.
Extra Τips
Για πιο λεία υφή της κρέμας με βελούδινο αποτέλεσμα, πρέπει να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη και να γίνει υγρή σαν σιρόπι πριν την προσθέσετε στην κρέμα. Μόνο έτσι ομογενοποιείται σωστά μέσα σε όποια κρέμα κι αν προστεθεί.
Εάν χρησιμοποιήσετε φύλλα ζελατίνης κι όχι σκόνη, πρέπει πρώτα να τα μουλιάσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10′. Αφού μαλακώσουν και φουσκώσουν, ενυδατωθούν δηλ. τότε τα στύβετε να φύγει το νερό. Τα διαλύετε ανακατεύοντας τα με ελάχιστο καυτό νερό 1-2 κουταλιές της σούπας.
Αφού το μίγμα πάρει υγρή μορφή και λιώσει τελείως η ζελατίνη, γίνει δηλ. σαν σιρόπι πηχτό, τότε μπορείτε να το προσθέσετε στην κρέμα ανακατεύοντας για να γίνει σωστή ομογενοποίηση.
Παγώστε το γλυκό κι απολαύστε το μετά από μερικές ώρες που θα έχει σταθεροποιηθεί.