Ζάχερ Τόρτε … η διάσημη Αυστριακή τούρτα

Έτσι για να μας πάει καλά η εβδομάδα θα σας γλυκάνω σήμερα… με μια από τις πιο διάσημες τούρτες του κόσμου.. Πάμε λοιπόν μια ‘’φανταστική’’ βόλτα μέχρι την Βιέννη για να φτιάξουμε Ζάχερ τόρτε.. μια τούρτα αφράτη, η οποία ταιριάζει τέλεια με ζεστό αρωματικό καφέ ή ζεστό ρόφημα σοκολάτας…

1111

Υλικά για 6 άτομα

100γρ. βούτυρο

100γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη

100γρ. αμύγδαλα

6 κρόκοι αυγών και 1 αυγό ολόκληρο

100γρ. ασπράδια

80γρ. αλεύρι

130γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

4 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο

Λίγο αλάτι

Για το γλάσο

300ml νερό

125γρ. κακάο

½ κιλό ζάχαρη

1 φακελάκι βανίλια

Θα χρειαστούμε επίσης αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 28εκ. βουτυρωμένη.

2222

 Εκτέλεση

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε το βούτυρο ( το οποίο έχετε αφήσει να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου), μαζί με 60γρ. ζάχαρη άχνη. Όταν το γίνει το μίγμα αρκετά κρεμώδες, προσθέτετε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό και τη λιωμένη σοκολάτα. (Ανακατεύετε κάθε φορά το μίγμα, προτού προσθέσετε το επόμενο υλικό).

Σε ένα μπολ χτυπάτε σε πολύ σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με το αλάτι, ενσωματώνοντας με απαλές κινήσεις την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μίγμα που είχατε φτιάξει προηγουμένως και ανακατεύετε, απλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα τα οποία έχετε αλέσει, μαζί με τη ζάχαρη, στο μπλέντερ σε πολύ λεπτά κομματάκια και, στη συνέχεια, κοσκινίζετε από πάνω το αλεύρι. Ενσωματώνετε στο μίγμα τα αμύγδαλα και το αλεύρι, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω και περιστρέφοντας ταυτόχρονα το μπολ μαλακά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε τη φόρμα, ρίχνετε μέσα το μίγμα και ψήνετε για 40 περίπου λεπτά στο φούρνο.

Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αναποδογυρίζετε την τούρτα πάνω σε μια σχάρα για γλυκά και την αφήνετε να κρυώσει. Με ένα μαχαίρι με κόβετε στη μέση την τούρτα, σχηματίζοντας δυο δίσκους ( παντεσπάνια)  με το ίδιο πάχος.

Γεμίζετε το ένα παντεσπάνι με μαρμελάδα βερίκοκο και το σκεπάζετε με το άλλο.

333

Για το γλασάρισμα:

Λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι το κακάο, κοσκινισμένο, μαζί με λίγο νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αραιώνετε με το υπόλοιπο νερό και αφήνετε να πάρει βράση σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια και αργά για 6-7 λεπτά. Όταν α[απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύετε το γλάσο για 1 λεπτό με δύναμη.

Απλώνετε το γλάσο ξεκινώντας από το κέντρο της τούρτας. Στη συνέχεια αφήνετε την τούρτα να ‘’ξεκουραστεί’’, μέχρις ότου πήξη ελαφρώς το γλάσο. Τη μεταφέρετε προσεχτικά στην πιατέλα και καθαρίζετε τα πλαϊνά όπου χρειαστεί.

Καλή επιτυχία!!!

( Η συνταγή είναι από το βιβλίο ‘’σοκολατένιοι πειρασμοί’’)

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *