‘’10 Λέξεις Ψυχολογίας‘’

Σήμερα  θα κάνουμε ένα μίνι μάθημα ψυχολογίας .Θα δούμε λέξεις , όρους ψυχολογικούς , αναλυτικά , με τη σημασία τους , που ίσως έχουμε δει μπροστά μας αρκετές φορές και δε μπορούμε να τους εξηγήσουμε. Ή να έχουμε στο μυαλό μας τη σημασία , αλλά να μην μπορούμε να δώσουμε την εξήγηση του όρου ή και να τη μπερδεύουμε με σημασίες άλλων λέξεων. Πάμε να  τα δούμε με τη σειρά ένα ένα;;

01

1.Συγκίνηση : Όταν αντιδράμε σε ένα διεγερτικό γεγονός (δηλαδή σε κάτι που προκαλεί κάποιο ερέθισμα) , βιώνοντας αλλαγές  στο σώμα μας ,όπως να τρέμουμε ή να ιδρώνουμε.

2.Νοερές  Εικόνες : Oι εικόνες που σχηματίζει ο νους μας από τα εξωτερικά γεγονότα .(αν μας πει κάποιος να φανταστούμε ένα δέντρο , όλοι θα σχηματίσουμε μια συγκεκριμένη εικόνα αυτού).

3.Πολυχρονικός  Άνθρωπος : To άτομο που κάνει πολλά πράγματα συγχρόνως. Όλοι μας θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε με τέτοια καθημερινότητα , με τόσες ασχολίες ,ως πολυχρονικοί.

4.Μη  Λεκτική Eπικοινωνία : Το επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο , παίρνουμε μηνύματα από χειρονομίες , κινήσεις του συνομιλητή μας ,από τον τόνο της φωνής ( με απλά λόγια η γλώσσα του σώματος).

5.Μεταβατικό Αντικείμενο : Aυτό το αντικείμενο που είναι για μας απαραίτητο , είναι ένα εξάρτημα για μας . ( όπως η πιπίλα για ένα μωράκι , το απαλό κουκλάκι κλπ.).Και μεγαλώνοντας ,καθένας μας , έχει την ανάγκη να έχει κάποιο μεταβατικό αντικείμενο ..κι αυτό , μπορεί να είναι από το κινητό , μέχρι και μία σχέση φιλική ή κι ερωτική).

02

6.Ενσυναίσθηση :H  ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου.

7.Παράφορος Έρωτας : Όταν έχεις για κάποιον μια έντονη επιθυμία , τον σκέφτεσαι συνέχεια ,τον εξιδανικεύεις κι επιθυμείς να τον γνωρίσεις  και να σε γνωρίσει.

8.Λύπη :Προκαλείται από την απόρριψη , τον αποχωρισμό ,το θάνατο ή την ασθένεια αγαπημένων προσώπων και το χωρισμό.

9.Κατάθλιψη : Eίναι εντονότερη από τη λύπη κι έχει συγκριτικά, μεγαλύτερη διάρκεια. Ακόμη , κρατά το άτομο απομονωμένο από τους άλλους . Η θλίψη , είναι επίσης εντονότερη από τη λύπη , αλλά λιγότερο έντονη από την κατάθλιψη.

10.Αντισταθμιστική Συμπτωματολογία : Μηχανισμός άμυνας , στον οποίο λες το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα (π.χ. δε σε θέλω , αλλά μέσα μου ξέρω κι ας μη το παραδέχομαι , ότι σε θέλω).

Σίγουρα,  δεν είναι μόνο 10 οι λέξεις της ψυχολογικής επιστήμης .Υπάρχουν άπειρες , τις οποίες μπορούμε να εντοπίσουμε και σε πολύ σπουδαία βιβλία ψυχολογίας ( κοινωνικής ή και γνωστικής  ή οποιασδήποτε άλλης μας ενδιαφέρει)  . Ακόμη και στο διαδίκτυο , όπου με μία κίνηση , μπορείς να βρεις κάτι το οποίο σε απασχολεί  και από τις κατάλληλες  πηγές !!Ας μην χρησιμοποιούμε τα κινητά μας  ,μόνο για stories και chatting …ας κάνουμε παράλληλα και κάτι που θα εμπλουτίσει το μυαλό μας πρακτικά .Πόσα πράγματα , δε ξέρουμε καν τι είναι και παρόλα αυτά , μερικές φορές , δε μπαίνουμε στη διαδικασία  ,καν να τα ψάξουμε κι ας έχουμε διαθέσιμα τα μέσα που χρειάζονται γι αυτό. Δυστυχώς , είναι οξύμωρο αυτό , αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε …λίγη απλή δράση χρειάζεται και κινητοποίηση εγκεφάλου.

  Αγνή Λάμπρου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *