3 λόγοι που η αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, θα ήθελα να απευθυνθώ, με όλη μου την αγάπη, στους εφήβους που νομίζουν ότι απέτυχαν επειδή έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή επειδή δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους. Και φυσικά στους γονείς τους και σε όποιον άλλο άνθρωπο έχει βιώσει την «αποτυχία» και προσωρινά πτοήθηκε.

Σίγουρα θα ακούσατε την κλισέ ατάκα «δεν ήρθε το τέλος του κόσμου». Δεν είναι κλισέ, είναι η αλήθεια. Οι εξετάσεις δεν καθορίζουν την αξία μας ως άνθρωποι, δείχνουν απλώς την επίδοσή μας σε μια δοκιμασία υπό συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες της χρονιάς που προσπαθήσαμε.

Αν βρείτε το κουράγιο να αποστασιοποιηθείτε για λίγο από τα αρνητικά συναισθήματα που σας καταβάλουν, θα δείτε ότι η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία και να γίνει απλώς ένα ακόμα σκαλοπάτι προς το στόχο. Είναι μία εμπειρία με πολλά θετικά στοιχεία:

  1. Η αποτυχία μας διδάσκει

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι πήγε στραβά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν, απορρίπτοντας τις δικαιολογίες και κάνοντας την αυτοκριτική μας, γινόμαστε σοφότεροι. Καλλιεργούμε την ακεραιότητα, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αποκτάμε εμπειρίες που μας ενδυναμώνουν. Οι αποτυχίες – μαθήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην πορεία της ζωής.

  1. Η αποτυχία ανοίγει πόρτες

Μία αποτυχία θα φέρει στο δρόμο μας ευκαιρίες και διεξόδους που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν παρουσιαστεί. Μετατρέψτε την αποτυχία σε ευκαιρία για μια νέα προσπάθεια με αναθεωρημένους, ρεαλιστικούς στόχους. Η αποτυχία είναι ευκαιρία για ανασυγκρότηση δυνάμεων και βελτίωση. Μας κάνει ευέλικτους, δημιουργικούς και ανοιχτούς στην αλλαγή.

  1. Η αποτυχία μας δυναμώνει

Μέσα από τις προσπάθειες που κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας και μέσα από τη διαχείριση μιας αποτυχίας, αναπτύσσουμε αντοχή και αντανακλαστικά και ενισχύουμε την προσαρμοστικότητά μας. Αισθάνεσθε ότι τα όρια και η υπομονή σας δοκιμάστηκαν; Μετατρέψτε το συναίσθημα αυτό σε θέληση να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας. Τη διάσημη έκφραση του Νίτσε τη γνωρίζετε: «Ό, τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας, δεν πάνε πάντα όλα καλά, αλλά πάντα όλα βρίσκουν το δρόμο τους.

Να δανειστώ και ένα απόφθεγμα του Winston Churchill για το τι είναι τελικά αυτή η πολυπόθητη επιτυχία:

<<Επιτυχία είναι η ικανότητα να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία με αμείωτο ενθουσιασμό>>

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο της huffpost για 19 τρομερά επιτυχημένους ανθρώπους που αρχικά… απέτυχαν!

19 Incredibly Successful People Who Started Out As Failures

 

φωτογραφίες από pixabay

You May Also Like