4 Συνταγές της μαμάς

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμουν παιδί..είναι κάποια πράγματα όμως που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ.

Όλοι μας θυμόμαστε έντονες στιγμές από τα παιδικά μας χρόνια , έντονες εικόνες, έντονες γεύσεις, αλλά και χαρακτηριστικές μυρωδιές. Στη μητέρα μου άρεσε να μαγειρεύει πολύ, να φτιάχνει φαγητά και γλυκά, και εμείς οι υπόλοιποι της οικογένειας να μην ξέρουμε τι να πρωτοφάμε.

Δεν τα πετύχαινε όλα ..και γελούσαμε πάρα πολύ… αυτά όμως που τα πετύχαινε τα έφτιαχνε ξανά και ξανά…. και συνεχίζει να τα φτιάχνει μέχρι και σήμερα.

Ελένη Φούρλη

15555634_1590861954264733_105374425_n

Σπιτική νουτέλα

Υλικά

  • 1 κουτί κακάο
  • 500γρ. άχνη ζάχαρη
  • 250γρ. βιτάμ
  • ½ κούπα τσαγιού γάλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βιτάμ στο μίξερ για να αφρατέψει , προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το γάλα και τέλος το κακάο. Διατηρούμε στο ψυγείο.

15494127_1590864190931176_214976504_n

Λικέρ βύσσινο

Υλικά

  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μικρά ξυλάκια κανέλας
  • 12 καρφάκια γαρίφαλο
  • Μισό μοσχοκάρυδο
  • 1 κιλό βύσσινα Κονιάκ ή μπράντι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα υλικά, με τη σειρά που αναγράφονται στα συστατικά, σε ένα φαρδύ γυάλινο βάζο χωρητικότητας περίπου 2,5-3 λίτρων (εκτός από το μπράντι). Κλείνουμε το βάζο με διπλωμένο τούλι και το αφήνουμε σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος όσο το δυνατόν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Μετά από περίπου 25-30 ημέρες σουρώνουμε το μείγμα για να πάρουμε το σιρόπι καθαρό. Ανάλογα με τη ποσότητα του σιροπιού προσθέτουμε τόσο μπράντι ώστε να πάρουμε όσο δυνατό λικέρ επιθυμούμε. Αφήνουμε το λικέρ μας να «ξεκουραστεί» μια μέρα, και μετά μπορούμε να το σερβίρουμε.

15556059_1590866637597598_846502702_n

Σπανακόπιτα

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 800γρ φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 2-3 ρίζες από πράσο ψιλοκομμένες
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κουτί φύλο κρούστας έτοιμο για αλμυρές πίτες ( η μαμά άνοιγε δικό της)
  • 1 αυγό αλάτι μια κουταλιά της σούπας
  • λίγο πιπέρι
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, τη φέτα, το αυγό, το αλάτι το πιπέρι, το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά. Ύστερα βάζουμε και το αλεύρι για να απορροφήσει τα υγρά Εφόσον έχουμε έτοιμη τη γέμιση σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί και μετά βάζουμε 4-5 φύλα στον πάτο του ταψιού και ανάμεσα από το κάθε ένα αλείφουμε με λίγο λαδάκι. Στο κέντρο βάζουμε όλη τη γέμισή μας και ξαναβάζουμε άλλα 4-5 φύλλα κρούστας πάνω από την ζύμη πάλι με τον ίδιο τρόπο. Αλείφοντας ένα ένα τα φύλλα με λάδι. Όταν τελειώσουμε κάνουμε με το μαχαίρι 3 χαρακιές πάνω στα τελευταία φύλλα για να μην φουσκώσει η πίτα Την βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά

15577762_1590867887597473_864371949_n

Κουλουράκια βανίλιας

Υλικά

  • 250γρ. βούτυρο
  • 140γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ κ.σ γάλα
  • 1 αυγό
  • 420γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ μπείκιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 αυγό για το άλειμμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει, ρίχνουμε την άχνη, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει αφράτο. Βάζουμε μέσα το αυγό, τη βανίλια και το γάλα. Ρίχνουμε το μισό αλέυρι και το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύητηα. Βάζουμε και το υπόλοιπο αλέυρι και συμεχίζουμε ανακατευοντας με κουταλι. Ξεκινάμε το ζύμωμα. ¨όταν δούμε ότι η ζύμη δεν κολάει στα χέρια και πλάθεται πλέον τότε σταματάμε. Φτιάχνουμε τα σχήματα που μα ςαρέσουν και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα/. Τα αλείφουμε με αυγο Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

You May Also Like