Μουστοκούλουρα νηστίσιμα και διαιτητικά!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Κορίτσια μου, δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τέτοιο διάστημα έχω ήδη μπει στο κλίμα του Πάσχα.

Νιώθω τα τελευταία χρόνια, ότι αυτή γιορτή έχει ένα ιδιαίτερο βάθος. Από μικρή θυμάμαι, πως τέτοια περίοδο, η γιαγιά μου, σε μια προσπάθεια να νηστέψουμε, μας έφτιαχνε μουστοκούλουρα, για να τρώμε γλυκά, θρεπτικά, γευστικά, νηστίσιμα.

Εσύ όμως ξέρεις να φτιάχνεις;

Αν όχι, τότε πάρε αυτή τη συνταγή.

Υλικά:

1 φλ. μούστο (αν δεν βρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού σόδα

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)

1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά)

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

1/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τον μούστο με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού (αν χρησιμοποιήσεις). Πρόσθεσε την κανέλα και το γαρύφαλλο αν θέλεις να δώσεις επιπλέον άρωμα.

Ανακάτεψε το μπέικιν πάουντερ με τη σόδα σε ένα άλλο μπολ και πρόσθεσέ τα στο μείγμα του μούστου.

Σταδιακά πρόσθεσε το αλεύρι στο μείγμα, λίγο-λίγο, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Χωρίς να πλάσεις πολύ την ζύμη, πήγαινε μικρές ποσότητες και πλάσεσε κουλουράκια σε σχήμα στρογγυλό ή σε όποιο σχήμα θέλεις.

Τοποθέτησε τα κουλουράκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήσε στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε τα να κρυώσουν και τα νηστίσιμα μουστοκούλουρα σας είναι έτοιμα για απόλαυση!

You May Also Like