Το κέικ είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της ημέρας. Το τρώμε για πρωινό αλλά τσιμπάμε και στη δουλειά. Τώρα φτιάχνουμε το πιο “ανοιξιάτικο” κέικ με σιροπιασμένα κεράσια, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του Άκη Πετρετζίκη!
Μια συνταγή που θα αγαπήσουν οι μεγάλοι και θα λατρέψουν οι μικροί! Είσαι έτοιμος να μπεις στην κουζίνα;
Υλικά
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό από 1 λεμόνι
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. νερό
- 200 γρ. φρέσκα κεράσια χωρίς το κοτσάνι
Για το κέικ
- 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά μέτρια
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + έξτρα για τη φόρμα
- 180 γρ. ξινόγαλο
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, τον χυμό, τη φλούδα λεμονιού και το νερό και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Με το που αρχίσει να κοχλάζει το νερό αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και προσθέτουμε τα κεράσια.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα.
Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα 10×22 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα , περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο αυγό πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Μόλις απορροφηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεύρι και το ξινόγαλο σε δύο δόσεις εναλλάξ.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με μία ίσια σπάτουλα την επιφάνεια του.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και μεταφέρουμε τη φόρμα πάνω σε μία σχάρα για 20 λεπτά να κρυώσει.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και αφήνουμε το κέικ πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει εντελώς για 40 λεπτά.
Κόβουμε το κέικ σε φέτες και διακοσμούμε με το σιρόπι με τα κεράσια.