Πλέον μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μας αρωματισμένο ελαιόλαδο, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε αρωματικά φυτά, φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαχαρικά, φλούδες εσπεριδοειδών κ.α. Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας. Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά ..όπως και τα αρωματικά φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε… Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορούμε να το συνδυάσουμε με πάρα πολλές γεύσεις .
Ελαιόλαδο με βασιλικό
Σε ένα μπουκάλι βάζουμε 3-4 κλαδιά βασιλικού που έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά, καθώς και 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια αγνό παρθένο ελαιόλαδο και κλείνουμε το μπουκάλι. Το αρωματισμένο λάδι θα είναι έτοιμο σε 10 περίπου μέρες. Το ελαιόλαδο με βασιλικό ταιριάζει τέλεια σε ωμα λαχανικά… και ειδικά στην ντομάτα. Ταιριάζει επίσης σε σάλτσα ντομάτας ιδανική για μακαρόνια…
Ελαιόλαδο με μπαχαρικά
Μπορούμε να αρωματίσουμε δυο φλιτζάνια ελαιόλαδο με 5-6 κόκκους πιπέρι, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ακοπάνιστο και 1 ξυλάκι κανέλα.. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε φανταστικό ελαιόλαδο για υπέροχα πικάντικα πιάτα…
Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή
Σε μπουκάλι με δυο φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο και μισό πορτοκάλι. Αν αφαιρέσουμε τις φλούδες μετά από ένα μήνα, μπορούμε να διατηρήσουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για περισσότερο καιρό. Το ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή ταιριάζει τέλεια σε σαλάτες , χόρτα βραστά και ψάρια, όπως επίσης είναι κατάλληλο και στην ζαχαροπλαστική για να αρωματίσει μπισκότα και κουλουράκια.
Ελένη ♥♥